BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ünlülerin ya da yaygın olarak bilinen marka veya şirketlerin adlarına başkaları tarafından alınan "internet alan adları"yla ilgili kritik bir düzenleme gidiyor. 
Tanınmış şirketler ve kişilerin adlarına, başkaları tarafından alınan internet alan adları gerçek sahiplerine iade edilecek. İnternet alan adlarının gerçek sahibinin kim ya da kimler olacağına hakem heyetleri karar verecek. 

HAKEM HEYETLERİ OLUŞTURULACAK

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet alan adlarıyla ilgili uyuşmazlıkların çözümünü öngören bir tebliğ taslağı hazırladı. Taslak, görüşe açıldı. Taslağa göre internet alan adlarıyla ilgili uyuşmazlıkları, ‘Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcılar' (UÇHS) değerlendirecek. UÇHS, alan adları ile ilgili ihtilafların çözüm sürecini hakemler veya hakem heyetleri aracılığıyla yürütecek. Heyetlerde üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ya da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları görev alacak. 

HAKEMLER UZMAN OLACAK

UÇHS faaliyetlerinde bulunmak isteyenler BTK'ya başvuruda bulunacak. UÇHS bünyesinde en az 10 kişilik bir hakem heyeti hazır bulundurulacak. Hakemler; fikri mülkiyet hakları, marka, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında uzman olacak. Hakemler kendilerine iletilen bilgi, belge ve kanıtlardan oluşan dosya üzerinden inceleme yapacak, gerek görülmedikçe tarafları şahsen dinleyemeyecek. 

500 TL ÖDEME

İnternet alan adının kendisine ait olması gerektiğini iddia eden kişi ya da şirket, hakem ücreti olarak 500 TL ödeme yapacak. UÇHS, alan adlarıyla ilgili belgeleri en az 10 yıl saklayacak. Bu bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmayacak. 

GERÇEK SAHİBİNE VERİLECEK

BTK yetkilileri sistemin nasıl işleyeceğini anlattı: "Hak sahibi olduğunu iddia eden kişi, marka, ticaret unvanı, işletme adı ya da diğer tanıtıcı işaretlerle, internet adresinin ya da alan adının benzer veya aynı olduğunu gösterecek. Ayrıca alan adını tahsis ettiren tarafın bu alan adı ile ilgili yasal bir hakkı ya da bağlantısının olmadığını ortaya koyacak. Alan adının sahibi tarafından kötü niyetle tahsis ettirildiğini ve kullanıldığını kanıtlayacak" dedi. Yetkili, bu koşulların yerine getirilmesi halinde tanınmış kişi ya da ünlü bir marka adına tahsisli internet adresinin, gerçek sahibine verilebileceğini söyledi.