Arçelik Genel Müdürü Özdemir, İSO 500"de satış rakamlarının 3.9 milyar YTL gözüktüğünü, İSO sıralamasının dışsatımları dikkate almadığını söyledi
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, İstanbul Sanayi Odası"nın yayımladığı "Türkiye"nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının, Arçelik"in gerçek büyüklüğünü yansıtmadığını açıkladı.

Arçelik firmasının satışlardan elde ettiği gelirin çoğunun yurtdışı kaynaklı olduğunu belirten Özdemir, yapılan hesaplamada bu rakamların göz önünde bulundurulmamasını eleştirdi.
İSO 500 listesinde Arçelik"in üretimden net satış rakamı 3.927.520.556 YTL olarak açıklanmıştı.

Özdemir, dün yaptığı açıklamada, raporun, Arçelik A.Ş"nin gerçek büyüklüğünü yansıtmadığını ifade ederek, araştırmanın her ne kadar Türkiye"nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu olarak tanımlansa da gerçekte günün değişen koşulları ve anketin mevcut kapsamı dikkate alındığında, bu araştırmanın şirketlerin gerçek büyüklüğünü "maalesef" yansıtmadığını belirtti.

“Arçelik A.Ş"nin 2007 mali tablolarında şirketimizin 2007 yılı cirosu 6.6 milyar YTL"dir. Bu tutar İSO anketinde yer alan tutarın yaklaşık yüzde 70 üzerindedir” diyerek sıralamanın sadece Türkiye"de üretilen ürünlerin iç ve dışsatım tutarlarına göre oluştuğunu aktaran Aka Gündüz Özdemir, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Merkezi Türkiye"de olan şirketimiz, üçü üretim şirketi olmak üzere, yurt dışında bulunan otuzun üzerindeki şirketleriyle, dünyanın çeşitli ülkelerinde gerek Türkiye"de gerekse dünyanın farklı coğrafyalarında ürettiği ürünlerin satış ve pazarlamasını yapmaktadır. Satışlarının yüzde 80"lere varan kısmını ise Arçelik şirketinin ve Turquality kapsamında teşvik edilen Beko ve Bloomberg markalarıyla gerçekleştirmektedir.”