ABD'nin Irak'taki birliklerinin komutanı 'çuval krizi'nin mimarı General Ray Odierno ve beraberindeki heyet dün Mahmur Kampı ile ilgili olarak Ankara'da yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi. Ankara'ya özel bir uçakla gelen ABD'li heyet, ilk olarak İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıya katıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın başkanlığında yapılan toplantıda açılımın önemli bir ayağını oluşturan Mahmur'dan dönüşler masaya yatırıldı. Kandil ile ilgili de bilgi alış verişinde bulunuldu.
Odierno, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nı da ziyaret ederek çeşitli görüşmeler yaptı. İçişleri'ndeki görüşmeyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Atalay, "Yaptığımız çalışmaların ve Orgeneral Odierno'nun, Genelkurmay ve Dışişleri'nde gerçekleştireceği görüşmelerin, PKK ile mücadelemize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz" dedi.

IRAK'TAN KİMSE YOK

Heyetlerarası görüşmelerde Odierno'ya ABD Büyükelçisi James F. Jeffrey de eşlik etti. Türk heyetinde Atalay'ın yanı sıra Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve MİT Müsteşarı Emre Taner yer aldı. Görüşmede Irak hükümetinden kimsenin olmaması dikkat çekti.

Olağanüstü Hal'e geri dönülmez

Güvenlik Müsteşarlığı'nın kurulması hakkındaki yasa tasarısının Meclis'teki görüşmelerinde konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, BDP milletvekili Sırrı Sakık'ın "Yeni bir olağanüstü hal mi oluyor?' sorusuna karşılık olarak "Türkiye'de inşallah olağanüstü haller artık olmayacak. Türkiye giderek daha demokrat, özgürlüklerin daha çok yaşandığı bir ülke olacak. Onun için çalışıyoruz' dedi.