Merkez Kepez İlçesi Kuzeyyaka Mahallesi Yeşilırmak Caddesi üzerinde 40 yıldır faaliyet gösteren genelevin kaldırılması için birçok kurum ve kuruluş çeşitli tarihlerde girişimlerde bulundu. Ancak bu girişimler, gelişen şehrin içinde kalan genelevin faaliyetine son veremedi. Antalya Genelevi´nin hemen güneyinde ve bitişiğinde yer alan boş arsanın sahibi Yaşar Karahan, İl Müftülüğü´ne başvurarak, arsasını cami yapılması için bağışlayacağını söyledi. Bunun üzerine Hz. Hamza Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği´ni kuran mahalleli, derneğin başkanlığına da Hasan Hüseyin Tanrıöver´i getirdi. Dernek Başkanı Tanrıöver ile Kuzeyyaka Mahallesi Muhtarı Binali Güney, genelevin hemen bitişiğindeki arsada cami için geçen 15 Ocak´ta temel atma töreni düzenledi. Mahalle Muhtarı Güney´in genelev civarında yaklaşık 130 bin nüfus oturduğunu hatırlatarak, ``Burasının şehir dışına çıkarılmasını istiyoruz. Genelevden dolayı yakın çevredeki binalarda oturanlar tedirgin. Umarız bu cami yapıldıktan sonra genelev de buradan taşınır. Aksi takdirde namazda kıbleye dururken genelevi göreceğiz. Burası bizim için utanç abidesi oldu'' demesi tartışmaları da başlattı. Geçen aylarda ise genelevin çevresi, işletmecileri tarafından 2 metre yüksekliğindeki demir paravanlarla kapatıldı.
Yaklaşık 8 aydır süren 3 katlı cami inşaatının zemin katı ve minaresi tamamlandı. Hz. Hamza Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan cami, megafonlarla yapılan anonslar sonrası ibadete açıldı. Antalya Müftülüğü tarafından da camiye imam ataması yapıldı. Caminin iki ve üçüncü katlarının iç dekorasyonu ve komple dış cephe sıvası, ibadet devam ederken önümüzdeki günlerde yapılacak.
Genelevin yanına yapıldığı için tartışmalara neden olan caminin ibadete açılmasıyla bölgedeki tartışmaların daha da hararetlendiğini söyleyen Kuzeyyaka Mahalle Muhtarı Binali Güney, "Caminin ibadete açılmasıyla mahallemizdeki tedirginlik hat safhaya ulaştı. Buraya emniyet birimi görevlendirilmesini istiyoruz" dedi.
Hz. Hamza Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Mikail Güney ise caminin ibadete açıldığını, yanında genelev olmasını hazmedemediklerini dile getirdi. Güney, "Buraya insanlar namaz kılmak için geliyor. 5 vakit ezan okunan bir yerin yanında ise başka alemler dönüyor. Böyle şey olmaz. Yarın birilerinin başlatacağı ufacık bir provokasyon çok büyük olaylara neden olur. O zaman biz bu insanların önüne geçemeyiz" dedi.
Genelev çevresinde güvenlik oluşturulması için Antalya Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü´ne başvuru yapacaklarını bildiren Güney, "Biz böyle bir ortamda sorumluluğu almak istemiyoruz. Bu nedenle caminin ibadete açıldığını bildirerek yetkililerin genelev çevresinde önlem almasını isteyeceğiz. Böylece kötü bir olay yaşanmadan üzerimize düşeni yapmış oluruz. Tabii bu girişim sadece geçici bir çözüm olur. Kalıcı çözüm genelevin kapatılması veya taşınmasıyla sağlanabilir" diye konuştu.

CUMA NAMAZI İÇİN POLİS ÖNLEM ALDI

Antalya´da 40 yıllık genelev yanına yapılan Hz. Hamza Camii´nde ilk Cuma namazı kılındı. Cemaatin namaz sonrası taşkınlık yapma ihtimalini göz önüne alan Antalya Emniyet Müdürlüğü, cami çevresinde güvenlik önlemi aldı. Cami ve genelevin çevresi resmi polis araçları ile çevrilirken, namaz sonrası bir süre cami önünde bekleyen cemaat olay çıkarmadan dağıldı. / DHA