Adreslerin uygulamasındaki karmaşaya son vermek ve bunu da elektronik bir ortamda kurumlarla paylaşımı sağlamak amacı ile kurulan Adres Kayıt Sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı Aydın"da yapıldı.
Aydın İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutulmaz, İl Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Müdürü Vedat Yıldız, İlçe Nüfus Müdürlüri, Belediye görevlileri, İl Özel İdaresi görevlileri ile Adres Kayıt Sistemleri ile ilgili kurumlarda görevli memurlar katıldı. geniş bir katılımın sağlandı toplantı salonunda oturacak yer kalmamasından dolayı çou katılımcıda toplantı ayakta takip etmek zorunda kaldı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutulmaz"ın başkanlığında gerçekleşen toplandı da konuşma yapan Tutulmaz, Adres Kayıt Sisteminin yeni oluşturulan bir sistem ve Adreslerin uygulamalardaki karmaşaya son veren bunu da elektronik bir ortamda kurumlarla paylaşımı sağlayan bir yenilik olduğunu belirterek şunları söyledi, “Yeni bir sistemin oluşturulmasında, bu sistemin devamlılığının sağlanmasında herkesin büyük katkısı olacaktır. Bu tür bilgilendirme toplantıları ve eğitimlerle de sistemin devamlılığını sağlamış olacağız. Değerlerimizin toplumumuzda şöyle bir anlayışı vardır, çok iyi başlarız, büyük ümitler bağlarız ancak bunu devamlılığını getiremeyiz. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) ile İçişleri Bakanlığı nüfusta bu anlayışı değiştirdi. MERNİS Sistemi vasıtasıyla tüm kamu kurum ve kuruluşların insana yönelik tuttukları kayıtlar kimlik paylaşım sistemi vasıtasıyla kullanılmaya başlandı, bu yolla da tüm Kamu kurum ve kuruluşların hizmetinde büyük kolaylıklar oluşmaya başladı”
FAZLA MAAŞ ALIMLARININ ÖNÜNE GEÇİLDİ
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutulmaz, Adres Kayıt Sistemi uygulaması ile bir çok yeniliğinde oluştuğunu belirterek, “Bu sistem sayesinde kırtasiyeden büyük bir yarar sağlandı. Bunun yanında sosyal güvenlik kurumlarının açıklarının giderilmesinde de MERNİS dolaylı yönde bir fonksiyon üstlendi. ayrıca Bu sistemle binlerce fazla maaş alımlarının önüne geçildi. İnsana yönelik kayıtla hizmet sunan kurumların büyük kolaylıklar sağlandı. Bu anlayıştan dolayı Adres Kayıt Sisteminin oluşturulması da bizim bakanlığımıza verildi. Bakanlığımız Türkiye İstatistik kurumu ile birlikte bu işin oluşum bölümünü tamamladı. Bu haftadan itibaren de genel uygulamaya geçiliyor. Genel uygulamada da en önemli unsur tabiki vatandaşlarımızın sisteme karşı duyarlılıklarıdır. Yer değiştiren vatandaşlarımızın en fazla 20 iş günü içerisinde sistemin sağlıklı ilerliye bilmesi için bu değişiklikleri bildirmeleri gerekiyor. ayrıca, belediyelerimizin, elektrik ve su idareleri gibi adrese dayalı hizmet veren kurumlarımızın adreslerin beyanının alınmasında ve adreslerin devamlılığının sağlanmasında da büyük rol üstleniyorlar” dedi.
VALİ MALAY; “ADRES DEĞİŞİKLİKLERİ VAKİT KAYBETMEDEN BİLDİRİLMELİ”
Aydın Valisi Mustafa Malay ise yşaptığı konuşmada, öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün, Devletimizin çok önemli ve çok eski geçmişi olan bir müdürlüğü olduğunu belirterek şunları söyledi, “Adres Kayıt Sistemi ile bir reforma imza atmıştır. Nüfus kaydı çok önemlidir. Avrupa ülkelerinde elinize bir broşür alıyorsunuz gideceğiniz adresi hiç kimseye sormadan bulabilirsiniz. Ama Türkiye"de bakıyoruz sokak numaraları yok cadde isimleri yok, ev numaraları yok hele kırsal kesimse aradığınız adresi bulmanız hiçte mümkün olmuyordu. İşte bu sistemin devreye girmesiyle bütün sokaklara, caddelere, evlere hatta ağırlara kadar numara verildi. Yani biri adres aradığı zaman onu yerinde bulacak. Sağlıklı bir kayıt sistemi olmayınca herkes sıkıntı çekiyor. Vatandaşlarımızda adres değişikliklerinde yetkililere haber vermesi lazım. Bazı durumlar oluyor ki vatandaşa herhangi bir kağıt geliyor. Adres değişikliğini bildirmediği için eline ulaşmıyor ve ceza yiyor. Bu durumlara düşmemek için vatandaşlarımızın da duyarlılığını göstermesi lazım. Adres Kayıt Sistemini yürütecek ve yürürlüğe sokacak olan siz çalışanlarsınız. Bu sisteme geçilmesi için çok hızlı ve süratli çalışma yapan ve Türkiye"de en önde gelen iller arasına Aydın katılmıştır. Bu sistemin her yönden her kuruma faydası var. Hem vatandaşlarımıza hem devletimize güzel hizmetler sunup kolaylıklar getirecek sistem devreye girmiştir. Bunun hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından, katılımcılara Yeni sistem ile ilgili görsel anlatım gerçekleşti.


aydınpsot haber servisi