İki yıl önce Aydın Valiliği tarafından kurtuluş günü kutlamaları sırasında Efelere getirilen "Silah yasağı"nın bu yıl da uygulanacak olması Aydınlı Efeleri üzdü. Getirilen yasak nedeniyle, Aydın"ın kurtuluşunun son iki yıldır sıradan bir tören gibi kutlandığını bunun da milli kültürümüze olumsuz etkilediğini belirten Türkiye Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şube Başkanı Mustafa Yormaz, “AB müktesebatı gereği alınan karar ile milli kültürümüzün yozlaştırılmasına anlam veremiyoruz. Önceki yıl da 7 Eylül kutlamaları öncesi "Kuru sıkı ile kutlama yapılması ve yasağa karşı olduğumuz" yönündeki açıklamalarımız nedeniyle gözaltına alınıp ifademiz alındı. Bu yıl bu talebimizi yineliyoruz. Ancak gözaltına alınmak istemiyoruz” dedi.
Aydın"ın Düşman işgali"nden Kurtuluşu"nun 87. yıl dönümü Kutlama Programı hazırlanması, görev sorumlulukların belirlenmesi amacı ile Kutlama Komitesi Vali Yardımcısı Mesut Kıralı başkanlığında toplandı. Komite toplantısına, jandarma, polis, belediye, üniversite, çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra Aydın Efeleri de davet edildi. Aydın Valisi"nin değişmesi nedeniyle efeler Yeni Vali Hüseyin Avni Coş"un bu yıl 3. yılına giren silah yasağını kaldırması ümidiyle "Kuru sıkılı" kutlama taleplerini yinelediler. Ancak yasak "Ege'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 85. yıl dönümünde İçişleri Bakanlığı'nca getirilmiş bir yasak olması" gerekçesi ile kaldırılmadı.
Temsili silah ve kuru sıkı mermiler kullanılmadan kutlanan milli günlerin gençleri milli ruhtan uzaklaştırdığını iddia eden Türkiye Kuvayi Milliy ve Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Yormaz, genç neslin eski günleri yad edebilmesi için bu yasağın milli günlerde kaldırılması gerektiğini 80 yıldır binlerce kişi tarafından izlenen kurtuluş günü kutlamalarının yasak getirildikten sonra sadece katılması mecburi olan kişilerce izlenmeye başlandığını söyledi.
Yörük ve Efeliğin en önemli simgelerinden birinin silahları olduğunu ve son 10 yıldır Aydın'da ciddi bir kültürel yozlaşma yaşandığını iddia eden Yormaz “Efe kültürümüz de her geçen gün çeşitli nedenlerden dolayı yozlaşmaya başladı. Eskiden 7 eylül günlerinde Efeler, Adanan Menderes Bulvarı Kırmızı Minareli Cami önünden vilayete kadar yürür, Yunanlılar tarafından esir alınan Türk kızını kurtarıp Hükümet binasının gönderindeki Yunan Bayrağı'nı da indirerek o günleri canlandırırdı. Halk da bu etkinliklere yoğun ilgi gösterir idi. Bu yasakla birlikte kutlamalara olan ilgi her geçen gün azalıyor. Efeler olarak iki yıl öncesine kadar kuru sıkı mermilerle o günleri yine de canlandırmaya çalışıyorduk. Hatta belediye 2 yıl öncesine kadar bu özel günler için bize barut ve kur sıkı mermi istihkakı verirdi. Şimdi istihkaktan vazgeçtik. Sadece izin versinler yeter. Kutlama sırasında alışkanlık gereği olsa bile kuru sıkı mermi sıkan Efe"ye 69 TL ceza kesilecekmiş” dedi.
Aydın"ın yeni valisi Hüseyin Avni Coş"un sadece milli günlerde bu yasağı kaldırmasını beklediklerini kaydeden Mustafa Yormaz, efelerin bu konuda eğitimli olduğunu bu güne kadar da hiçbir olumsuz olayın yaşanmadığını belirterek “Zaten mermiler kuru sıkı, sadece ses yapıyor. Güvenlik gerekçesi ile bu yasak kaldırılıyorsa bizim kullandığımız mermilerden kimseye bir zarar gelmez” dedi.