Uzmanlara göre cep telefonu bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farkı yok.Bağımlı genç çocuklar telefonla birlikte uyuyor.Duşa bile cep telefonu ile giriyor.

İsviçre’de yapılan yeni bir bilimsel çalışma yeni bir bağımlılık çeşidinin oluştuğunu ortaya koydu. Zürih uygulamalı bilimler yüksek okulu (ZHAW)ve Zürih devlet teknik yüksek okulu (ETH Zürih) araştırma vakfı tarafından ortaklaşa yapılan bir araştırmada 12 ile 19 yaşları arasındaki her 20 genç çocuktan birinin cep telefonu bağımlısı olduğu belirlendi.

Zürih’li bilim adamalarının 1300 denek üzerinde yaptığı kapsamlı araştırma sadece İsviçre’de 40 bin cep telefonu bağımlısı ergenin olduğunu ortaya koydu. Zürihli bilim adamaları cep telefonu bağımlılığının yeni bir bağımlılık türü olarak gelecek nesilleri tehdit ettiğinin altını çizdiler.

CEP TELEFONU BAĞIMLILIĞI TIPKI DİĞER BAĞIMLIKLAR GİBİ

İsviçreli uzmanlar cep telefonu bağımlılığının, tıpkı uyuşturucu, sigara veya diğer bağımlıklar gibi psikolojik sorun olarak algılanması gerektiği bildirdiler. Bağımlı gençlerde cep telefonundan bir şekilde ayrılmak, tipik nöbeti yapıyor. Cep telefonundan ayrı kalmak bu gençlerde hareket ve düşüncelerde kontrolsüzlük, konsantrasyon eksikliği, yoksunluk hissi,uykusuzluk gibi rahatsızlıklara yol açıyor.

Yapılan araştırmada, bağımlı gençler yaşamlarının her saniyesinde cep telefonlarının yanında olmasını istiyorlar. İçlerinde cep telefonu ile uyuyanlar, duşa girenler hiç de azımsanmayacak sayıda.

CEP TELEFONU İLE DUYGUSAL BAĞ OLUŞUYOR

Yapılan araştırmada yer alan medya psikologu ve araştırmacı yazar Gregor Waller, yapılan araştırmanın önlerine yeni bir bağımlılık modelini kesin olarak koyduğuna dikkat çekiyor.

Waller, bağımlı gençlerin cep telefonu ile duygusal bir bağ kurduklarının yapılan çalışmada anlaşıldığını bildiriyor.

Yapılan araştırmaya katılan gençlerin yüzde 98’inin cep telefonu olduğunun belirlendiğini söyleyen Waller,genç çocukların yarısının “akıllı telefon” türü cep telefonuna sahip olduklarının belirlendiğini vurguluyor.

“Cep telefonu artık genç çocuklar için oyuncağın yerini aldı” diyen Gregor Waller, ana babaların çocuklarının cep telefonu ile ilişkilerini kontrol etmeleri gerektiği üzerinde duruyor.Ebeveynlere çocuklarını cep telefonsuz ortama götürerek hareketlerini izlemelerini öneren Waller,bağımlı çocuklarda zaman ve zemin kavramı yok olduğunu vurguluyor.Bağımlı genç çocuklar yataktan, yemek masasına kadar cep telefonu yanlarında olmadan kendilerini huzurlu hissetmiyorlar.