Kaldırıldığı hastanede gazetecilere açıklama yapan Ukrayna uyruklu Pavlo Selivanov (24), "Gemi ön kısmından su almasıyla 2-3 dakikada battı. Kamarasında uyuyan personel, can yeleğini giyme fırsatı bulamadı. Ben can yeleğimi giyip denize atlayarak kurtuldum." dedi.

Rusya'nın Rostov limanından İzmir'deki Nemrut limanına hurda yükü götüren Kamboçya bandıralı 'Vera' isimli kuru yük gemisi, Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesi açıklarında, kıyıya yaklaşık 1 mil mesafede battı. Geminin 2. ve 3. kaptanı ile sonradan bulunan kadın aşçısı kurtarıldı, kaptan ve diğer 8 mürettebatı arama çalışmaları ise hava muhalefetine rağmen sürdürülüyor. Bu arada gemi mürettebatından 10'unun Ukraynalı, birinin ise Gürcistanlı olduğunu bildirildi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre; 114 metre boyunda, 13 metre enindeki 2 bin 584 grostonluk kuru yük gemisi, dün akşam saat 19.30 sıralarında geldiği Kdz. Ereğli ilçesi açıklarında olumsuz hava şartları nedeniyle ön kısmından su almaya başladı. Ereğli limanına sığınmaya fırsat bulamadığı belirtilen gemideki mürettebatın olaya uykuda yakalandığı ortaya çıktı.

2-3 dakikada battığı iddia edilen gemiden can yeleklerini giyerek suya atlamayı başaran 2. ve 3. kaptan, olaydan kısa süre sonra sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Olaydan yaklaşık 2 saat sonra da geminin kadın aşçısı kurtarılarak, diğer 2 mürettebatın tedavi gördüğü Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bütün ekiplerin hava muhalefetine rağmen denizden ve kıyıdan yaptığı arama kurtarma çalışmasında kayıp 8 personele ulaşılamadı.

VALİ AYYILDIZ, YARALI KURTULAN MÜRETTEBATI HASTANEDE ZİYARET ETTİ

Bu arada haberi alınca olay yerine giderek yetkililerden bilgi alan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, tersaneler bölgesindeki sahilde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Vali Ayyıldız, daha sonra Ereğli Devlet Hastanesine giderek yaralı kurtulan gemi personeline geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Mürettebatla bir süre görüşen Ayyıldız, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. Kurtarılan mürettebatın, ailelerine ulaşmaları d'hil her konuda yardımcı olunduğunu ifade ederek, şu bilgiyi verdi: "Kuru yük gemisi hava şartları olumsuz olunca Ereğli Limanı'na yanaşmak istemiş ancak ön taraftan su almaya başlayan gemi 2-3 dakikada batmış. Kurtulan kişiler, geminin diğer personelinin de atladığını gördüklerini söylüyorlar. Dolayısıyla onlara ulaşana kadar hayatta olduklarını varsayıyoruz."

GEMİ MÜRETTEBATININ İSİMLERİ BELLİ OLDU

Bu arada kurtarılan 3 kişinin Ukrayna uyruklu 2. kaptan Eduard Pavlenko (42), 3. kaptan Pavlo Seliyanov (24) ve kadın aşçı Larysa Lukach (36) olduğu belirlendi. Geminin kayıp olan kaptan ve mürettebatının ise Ukrayna uyruklu kaptan Kulish Igor (49), Oleksandr Zelins'kyi (58), Pavlo Zelin'kyy (26), İgor Khaietskyi (22), Oleksandr Iliasov (41), Mykiiaylo Kaplunenko (40) Borys Borysov (44) ve Gürcistan uyruklu Murman Darsadze (56) olduğu öğrenildi.

Ereğli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan gemi personeli Pavlo Selivanov (24), tercüman aracılığıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, geminin aniden su almaya başlamasıyla batışa hazırlıksız yakalandıklarını belirtti. Kaptanın demir atmak için zinciri boşaltmaya çalıştığı sırada geminin hızla batmaya başladığını kaydeden Selivanov, olay anını şöyle anlattı: "Gemi batarken mürettebat kamaralarında uyuyordu. Kaptan can yeleklerinin giyilmesi uyarısı yaptı. Ben giydim ama diğer personel yetişemedi. Zaten gemi 2-3 dakikada battı. Diğer arkadaşların can yeleklerini giyme fırsatı olamadı diye düşünüyorum. Ben denize atlayarak kurtuldum."

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Kıyı Emniyeti, Sahil Güvenlik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Erdemir Liman İşletmesi, İstanbul'dan gelen ekip ve Eskişehir'den gelen helikopter ekibi ile birlikte bütün güvenlik birimlerinin, 8 mürettebata ulaşılması için özverili bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Vali Ayyıldız, "Şu an bütün ekiplerimiz havadan, denizden ve kıyıdan arama kurtarma çalışmasını sürdürüyor. Batan gemideki 8 mürettebata ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak deniz şartlarının elvermemesi nedeniyle dalgıçlarımız, henüz geminin battığı noktaya dalış gerçekleştiremedi." şeklinde konuştu.

Gemiden kurtulan yardımcı kaptanların ifadesine göre geminin ön kısmından çok kısa sürede battığını ifade eden Ayyıldız, şu bilgiyi verdi: "Gemi batarken kurtulan şahısların ifadelerine göre gemi ön kısmından hızla su almaya başlamış. 2-3 dakika gibi sürede de batmış. Bazı personelin hazırlıksız yakalandığı ve can yeleğini giyemediği bilgiyi de var. Tabi bunlar kurtulan arkadaşlardan alınan bilgidir. Arama kurtarma çalışmaları neticelendiğinde olay daha da netleşecektir."
sabah