Almanya’da “Deniz Feneri e.V.’ye yapılan bağış paralarıyla, Euro 7 adına alındığı itiraf edilen” gemi için çekilen banka kredisiyle ilgili Frankfurt’tan Ankara’ya çok önemli bir belge ulaştı. Alman makamlarının verdiği bilgiye göre Euro 7’nin Baltic Kristina gemisi için çektiği ifade edilen banka kredisi başka bir şirkete havale edilmiş. Alman yargısının “Türkiye’deki asıl failler” diye nitelediği Kanal 7 yönetimi geminin tamamen Vakıfbank Frankfurt Şubesi’nden çekilen kredi ile satın alındığını iddia ediyor.

Bağış paralarıyla alındığı itiraf edilen Baltic Kristina gemisi için çekilen kredinin Deniz Feneri e.V. bağlantılı bir şirkete havale edildiği öğrenildi.

Almanya’da “Deniz Feneri e.V.’ye yapılan bağış paralarıyla, Euro 7 adına alındığı itiraf edilen” gemi için çekilen banka kredisiyle ilgili Frankfurt’tan Ankara’ya çok önemli bir belge ulaştı. Alman makamlarının verdiği bilgiye göre Euro 7’nin gemi için çektiği ifade edilen banka kredisi başka bir şirkete havale edilmiş.

Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri bu belgeyi doğrularken, soruşturmanın gizliliği nedeniyle kredinin “Deniz Feneri e.V. ile bağlantılı hangi şirkete havale” edildiği bilgisini açıklamadı. Alman yargısının “Türkiye’deki asıl failler” diye nitelediği Kanal 7 yönetimi geminin tamamen Vakıfbank Frankfurt Şubesi’nden çekilen kredi ile satın alındığını iddia ediyor.

Almanya’nın “Türkiye’deki asıl failler” suçlaması yönelttiği Kanal 7 yönetimi, “Baltic Kristina isimli gemi Euro 7 şirketi tarafından Letonya devletinden Şubat 2007’de ihaleyle satın alınmıştır. Gemi tamamen Vakıfbank Frankfurt Şubesi’nden alınan kredilerle finanse edilmiştir. Türkiye’de bakım ve onarımı yapılıp üç ay işletildikten sonra 19 Kasım 2007 tarihinde Yunanlı bir firmaya satılmıştır” açıklaması yapmıştı.

Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağını yürüten Ankara Basın Savcısı Nadi Türkaslan ve ekibi Ocak 2011’de iki hafta süreyle Frankfurt’ta incelemelerde bulunmuş; Alman makamlarından önemli belgeler almıştı. Edinilen bilgiye göre Türkiye’deki soruşturmanın en önemli unsurlarından birisini “Almanya’da bağış paralarıyla alındığı itiraf edilen gemi” oluşturacak.

Almanya’nın Ankara’ya sunduğu bir belgeye göre ise Euro 7’nin gemi için çektiği ifade edilen banka kredisi, çekildikten bir gün sonra başka bir şirkete havale edilmiş. Bu bilgi Almanya’da görülen Deniz Feneri e.V. davası kapsamında hapis cezasına çarptırılan Deniz Feneri e.V.’nin son başkanı Mehmet Taşkan ile Euro 7 ve Deniz Feneri e.V’nin muhasebecisi Firdevsi Ermiş’in itiraflarını doğrulayan nitelik taşıyor.

Haberin ardından

Geçen yıl Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gemi için çekilen kredinin gemi satın alındıktan sonra banka tarafından verildiğini tespit etmişti. Bu tespitin Cumhuriyet’te “Önce Gemi Sonra Kredi” başlıklı haberle duyurulması üzerine Kanal 7 yönetimi Şubat 2007’deki ihaleden 5 ay önce 1 milyon Avro’luk kredi çekildiğini açıklamıştı. Alman makamlarının verdiği yeni bilgiye göre, bu kredi başka bir şirkete transfer edildi. Kanal 7 yönetiminin 1 milyon 150 bin Avro’luk gemi için iki kez toplam 2 milyon 200 bin Avro banka kredisi çektiğini açıklaması da kuşku yaratmıştı.

İtiraflarında ne demişlerdi?

Mehmet Taşkan: 1 milyon 200 bin Avro’luk finansman VakıfBank tarafından amaca bağlı olmaksızın Euro 7’ye verilmişti. Ancak Vakıf Bank bu paranın nereye harcandığını biliyordu. Teminat olarak gemi Vakıfbank’a yetmemiş olduğundan, Weiss GmbH’nin emlaklarından teminat da verildi. Deniz Feneri’nin bir hesabından da para verildiği kanısındayım. Bu paranın ne kadar olduğunu finans işleriyle fazla ilgilenmememden dolayı bilmiyorum. Türkiye’deki Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Zekeriya Karaman (Almanya’nın Türkiye’deki asıl failler olarak gösterdiği Kanal 7’nin tepe yönetimi) geminin kiraya verilmesine dair karar verdiler.

Firdevsi Ermiş: Bu geminin parasının yüzde yüzünün Deniz Feneri’nin parasından ödendiğinden eminim. Dışarıya bunu başka şekilde lanse edebilmek için, geminin satın alınmasından hemen sonra Vakıfbank’tan Euro 7 GmbH adına 1 milyon Avro kredi aldırıldı. Mehmet Gürhan, bu işlemi resmi muhasebeye “geminin satın alınması için 1 milyon Avro kredi alındığı, geri kalan paranın da sanki Türkiye’den geldiğini gösterecek şekilde” geçirmem için talimat verdi.

Kanal 7 ne diyordu?

Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ise şu açıklamayı yapmıştı: “Baltic Kristina isimli gemi Euro 7 şirketi tarafından Letonya devletinden Şubat 2007’de ihaleyle satın alınmıştır. Gemi tamamen Vakıfbank Frankfurt Şubesi’nden alınan kredilerle finanse edilmiştir. Türkiye’de bakım ve onarımı yapılıp üç ay işletildikten sonra 19 Kasım 2007 tarihinde Yunanlı bir firmaya satılmıştır.”

AYKUT KÜÇÜKKAYA/Cumhuriyet