Ankara Cumhuriyet Başsavcı-lığı’nın Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında önemli belgelere ulaştığı belirtildi. Gözaltındaki Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın daha önce “Banka kredisiyle aldık” dediği ‘Atlas 1’ isimli yolcu gemisinin Almanya’da yardım amacıyla toplanan paralarla satın alındığı yönünde belgelerin ele geçirildiği öğrenildi. Söz konusu belgeler önceki gün savcılıkta ifadesi alınan Kanal 7 Finans Müdürü Erdoğan Kara’ya da soruldu. Kara, geminin mal taşıma amacıyla alındığı bilgisine sahip olduğunu, ancak daha sonra satılma kararı verildiğini ifade ettiği belirtildi. 

Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Kanal 7’nin Genel Yayın Yönetmeni İsmail Karahan, Kanal 7 Finans Müdürü Erdoğan Kara ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik’in Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusu sürerken, zanlılardan Akman dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne getirildi ve soruşturmayı yürüten savcılar Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren’e ifade verdi. Akman yaklaşık dokuz saat süren sorgunun ardından yeniden emniyete götürüldü. 

Geminin parası soruldu 
Savcıların Akman’a 20 soru yönelttiği belirtildi. Bu sorulardan birinin Almanya’da yardım amacıyla toplanan paraların Türkiye’ye getirilmesinde kuryelik yaptığı iddiası olduğu öğrenildi. Yardım amacıyla toplanan paraların Akman’ın hisselerinin bulunduğu ve bir dönem görev yaptığı şirketlere kullanıp kullanılmadığının sorulduğu ifade edilirken, Akman’a toplanan paraların, Weiss Handels und Investment GmbH, Euro7 Fernseh GmbH, Atlat Media Marketing GmbH, European Consulting&Marketing Gmbh, Aktif Barter A.Ş., Atlas Pazarlama Ltd.,Beyaz Holding A.Ş., Beyaz İletişim A.Ş., Reklam Medya İletişim Ltd., Yurt Haber Ajansı Ltd., Mepa Medya Pazarlama Ltd. isimli şirketlere aktarılıp aktarılmadığının sorulduğu da öğrenildi. Akman’ın iddiaları reddettiği belirtildi. Savcılığın önemsediği en önemli belge, yardım parasıyla 2007’de Letonya’dan alınan ve İstanbul’a getirildikten sonra ismi ‘Atlas 1’ olarak değiştirilen yolcu gemisine ilişkin belgeler oldu. Belgelerde geminin yardım paralarıyla alındığının yazıldığı belirtildi. Oysa Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman geminin banka kredisiyle alındığını iddia etmişti. Alman Savcı Sybille Gottwald, iddianamede “Atlas 1 adlı yolcu gemisinin bağış paralarıyla satın aldığını tespit ettik” demişti. 

Bağış oyunu 
Almanya’daki Deniz Feneri e.V. Derneği’nin, bağış adı altında toplayıp Türkiye’ye gönderdiği paralarla, bazı kaymakamlıklar ve belediyelere “fakirlik yardımı” için başvuran ihtiyaç sahiplerinden alınan nüfus cüzdanları üzerinden sahte makbuzlarla yardım yapılmış gibi gösterildiği ortaya çıktı. Bu durumun, bağış aldığı iddiasıyla ifadelerine başvurulan Türk vatandaşlarının, bağış almadıklarını, fakirlik yardımı için belediyelere başvurduklarını söylemeleri üzerine belirlendi. 

Almanya’da itiraf edilmişti 
Almanya’da Deniz Feneri Derneği’ne açılan davada muhasebeci Firdevsi Ermiş söz konusu geminin parasının derneğe yardım amacıyla toplanan paralarla alındığı konusunda emin olduğunu anlattıktan sonra şunları dile getirmişti: “Dışarıya bunu başka şekilde lanse edebilmek için, geminin satın alınmasından hemen sonra Vakıfbank’tan Euro 7 GmbH (Kanal 7’nin Almanya’daki pazarlama şirketi) adına 1 milyon euro kredi aldırıldı. Mehmet Gürhan, bu işlemi resmi muhasebeye ‘geminin satın alınması için 1 milyon euro kredi alındığı, geri kalan paranın da sanki Türkiye’den geldiğini gösterecek şekilde’ geçirmem için talimat verdi. Bu kredi, Frankfurt Vakıfbank’tan Euro 7’nin hesabına geçirildikten sonra ise iki kez ve her defasında 200 bin euroyu Türkiye’de yeni kurulan Haliç Denizcilik’e havale ettim.”