Dün Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre aileleriyle birlikte ‘gayri resmi’ olarak Türkiye’de yaşayan Ermenistanlı çocuklar, misafir öğrenci olarak, azınlık okullarına kabul edilecek. Çocuklar, Üsküdar Kalfayan, Feriköy Merametçiyan ve Kumkapı Bezciyan dahil 10 kadar okulda eğitim görecek. 
Yaklaşık 1000 kadar Ermeni çocuğun hayatını yakından ilgilendiren haber sevindirici olsa da, bir dizi sorunu da gündeme getirdi. 
 
3 bin öğrenci var 
Çünkü halen 14’ü ilköğretim, 5’i lise, biri de bağımsız anaokulu olarak 3 bin öğrenciye hizmet veren Ermeni okullarının başta altyapı, eğitim materyali, eğitmen ve maddi eksikliklerden oluşan bir dizi sorunu bulunuyor. Yeşilköy Ermeni İlkokulu Kurucu Temsilcisi ve eğitimci Garo Paylan, “Bırakın bu çocuklara dönük materyali, biz şu anki eğitime dair eğitim materyali hazırlamakta sıkıntı çekiyoruz” dedi ve olası sorunları şöyle özetledi: 
“Bu çocuklar Türkçeyi ya çok az biliyor ya hiç bilmiyor. Bu çocuklara dönük materyaller hazırlamamız lazım. Bunların eğitim metodu çok daha farklıdır. Mesela kaynaştırmalı eğitim yapıyor olmamız lazım. Ayrıca öğretmenlerimizi de eğitimden geçirmemiz lazım. Üstelik öğretim kadar pedagojik olarak nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda da eğitim almalı öğretmenlerimiz.” 
Okullarda şu an bile ciddi bir öğretmen sıkıntısı olduğunu belirten Paylan, özellikle Ermenice öğretebilecek öğretmen sıkıntısı yaşandığını, branş derslerinin bazılarının Ermenice verilemediğini söyledi. 
Paylan’ın dile getirdiği bir diğer sorun da CD, kitap gibi eğitim materyallerinde yaşadıkları eksiklik. 
 
‘Vakıfız ama yardım yok’ 
Ermeni okullarının halihazırda vakıf okulu olduğunu da belirten Paylan, geliri olmayan bu kurumların büyük maddi sıkıntı içinde olduğunu hatırlattı ve “Devletten, hakkımız olmasına rağmen yardım alamıyoruz. Artı bir yük daha söz konusu olacak” dedi. “Yine de seve seve kabulleniriz” diyen Paylan, sonuçta Ermenistanlı çocuğun kökeninin de Adana, Sivas, Elazığ olduğunu ifade ederken “Başımızın üzerlerinde yerleri var” diye ekledi. 
 
Diploma olmazsa zor 
Paylan okullara 1000 kadar çocuğun gelmesi ihtimalini de düşük buldu: “Gelseler bile istikrarlı olmayacaktır. Aileler çoğunlukla kaçak. Kayıtları yok. 1 yıl çalışıp gidiyorlar. Diploma hakkı verilirse rakam o zaman bine çıkabilir. Çünkü aileler çocukları için burada bir gelecek kurma hayalini oluşturabilirler.” 
 
Sınav yok, diploma yok 
Hürriyet’in dünkü haberine göre Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan bu konu için 2 yıldır çaba gösteriyordu. Ateşyan’ın istediği sonunda gerçekleşti. Başbakan Erdoğan’ın onayını alan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, çocukların, 2011- 2012 eğitim-öğretim yılında misafir öğrenci olarak Ermeni azınlık okullarında okumaları için izin verdi. 
Ateşyan “Birçok sorunun çözümünde olduğu gibi bu konuda da Sayın Başbakanımızın rolü çok büyük. Gördüğünüz gibi birbirine kaynak olmuş halkalarla bir zincir şeklini almış ve çözülemez denilen sorunlar çözülmeye başlandı. 1000’in üzerinde çocuk var.... Kaç aile çocuğunu okula gönderecek, bilemiyorum. Ancak tek bir çocuk bile olsa bu sevindirici” dedi. Misafir çocuklar için sınav ve diploma olmayacak. Bunun yerine okulda eğitime devam ettiğini gösterir bir belge verilecek. Bu belgeyle nasıl bir eşdeğer diploma alınacağıysa ilerleyen süreçte belli olacak.