''Sanatçı insanlığından ayrılamaz'' diyerek Altın Portakal'ı protesto eden Semih Kaplanoğlu'na Mustafa Altıoklar destek verirken, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, '''Kusturica'ya gelme demek en kötüsü olur'' diye konuştu.

Semih Kaplanoğlu ve 'Bal' ekibinin, Emir Kusturica'nın katılacak olmasından dolayı Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni protesto etmesini sinema dünyasının ünlü isimleri yorumladı.

Yönetmen Mustafa Altıoklar alınan kararın siyasi olduğunu, ancak öyle ya da böyle bu kararı doğru bulduğunu ifade ederek, ''Bosna Hersek'te yaşanan olaylar unutulmamalıdır. Bu nedenle Bal ekibinin koyduğu tavır tarihi ve memnuniyet vericidir. Kendilerini destekliyorum. Ben de olsam aynısını yapardım'' dedi.

Sanatçı Müjdat Gezen de ''Bal'' filmine ilişkin alınan karara saygı duyduğunu söyledi. Bunun yönetmenin kendi düşüncesi olduğunu ve alınan kararlara iyi de olsa kötü de olsa saygı göstermek gerektiğini anlatan Gezen, ''Herkes düşünce özgürlüğüne sahiptir. Kendisi böyle uygun görmüştür. Saygı duyuyorum'' diye konuştu.

Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ise festivale davet edilen Emir Kusturica'nın dünya çapında bir sanatçı olduğunu kaydetti.

Kusturica'nın özellikle Sırplar'ı yeterince kınamadığı ve savaşa, daha doğrusu soykırımı nesnel biçimde bakmaya çalıştığı için çok eleştirildiğini anlatan Dorsay, şöyle konuştu:

''Böyle bir insanlık suçu karşısında nesnel kalamaz denildi. Bütün bunlar 1990'ların ortasında, özellikle 1995 Cannes Festivali'nde olan şeylerdi. Kusturica'nın yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O zaman öyle düşündüyse bile bundan çok pişmanlık duyduğunu sanıyorum. Bu durumda ona gelme demek, onu kabul etmemek geri çevirmek yapılacak en kötü şey olur. Ülkemiz aleyhine bir hava yaratır. Tersine bırakalım gelsin ve gerekiyorsa derdini anlatsın, sözünü söylesin. Bu bizim eleştirme hakkımızı elimizden almaz. Bizim milletçe ne kadar demokrat, özgürlükçü ve hoşgörülü olduğumuzu gösterir.''