Tunceli’de 1997’de tank ateşiyle öldürüldükleri iddia edilen 18 silahlı militandan 16’sının gömülü olduğu üç ayrı toplu mezardan çıkarılan bazı cesetlerin kafataslarının bulunmadığı, uzuvlarının eksik, kemiklerinin kırık olduğu saptandı. Kimi kemiklerde mermi ve metal parçaları bulundu. Kimi cesetlerin yanında toka ve şortların da çıkması, gelişigüzel defnedildikleri izlenimini doğurdu. 
 
Tunceli Gözlüçayır’daki mezar açma işleminde Jandarma Karakolu yanındaki arazinin üç ayrı noktasında 15 cesede ulaşıldı. İşleme Malatya Özel Yetkili Savcıları İsmail Aksoy ve Şeref Gürkan, iki adli tıp uzmanı, birer otopsi teknisyeni ve olay yeri inceleme uzmanı katıldı. Savcılığın ulaştığı tanığın anlatımları sonuç vermedi. 
 
Kızı Songün’ün ölenler arasında olduğu gerekçesiyle o tarihte jandarmaya başvuran Hıdır Talay da tanık olarak dinlendi. Talay, kızını bulamasa da arkadaşı Hıdır Aytaç’ın oğlunu tespit edip cesedi aldığını söyledi. O dönemde gömü işlemine katılan Mustafa İnce de dinlendi. İki tanığın işaret ettiği bölgeler doğrultusunda kazıya geçildi. Tanıkların anlatımları, arazideki toplu mezarı ortaya çıkardı. 
 
Mezarlar açıldı, ölüm orucu bitti 
Tunceli’de 1997’de çıkan çatışmada ölen DHKP-C’li Ali Yıldız’ın ağabeyi Hüsnü Yıldız, toplu mezarların açılması için başlattığı ölüm orucunu 66’ncı gününde sona erdirdi. 
 
Düzenlediği basın toplantısında ölüm orucu direnişinin amacına ulaştığını hatırlatan Hüsnü Yıldız, şunları söyledi: “6 ay önce kardeşimin Çemişgezek’te bu toplu mezarda olduğunu öğrendikten sonra hukuksal girişimde bulunduk. Çabalarımız sonuç verdi. Mezarlar açıldı, oradan 14 kişiye ait kemikler çıktı. İçlerinde kardeşim var mı bilmiyorum. DNA testi sonucu bu durum açıklılığa kavuşacak ama kardeşimin kemikleri çıkmasa bile o çıkanların hepsi benim kardeşim ve eylemimi bugün sona erdiriyorum.” 
 
Tutanaklara göre görünüm 
A-1 NO’LU MEZAR: Bir tabut ya da kefen içerisinde bulunmayan kemiklerin incelemesinde; sol elin olmadığı görüldü. Kemiklere yakın bölgede yeşil renkli toka, kumaş parçaları, yeşil renk almış deforme halde bir mermi çekirdeği ve şekilsiz paslı metal parçaları bulundu. 
A-2 NO’LU MEZAR: Bir adet kafatası çıkartıldı. Kafatasının sol göz boşluğunda 0.5 cm çapında defekt olduğu, diğer kemiklerin yerinde olduğu, cesedin alt kısmında giysi parçaları olduğu, kafatası çevresinde siyah renkli saç olduğu görüldü. 
A-3 NO’LU MEZAR: Kafatası çıkartıldı. Sağ kürek kemiğinde kırık olduğu, kuyruk sokumunun boydan dikey halde orta hattan ayrıldığı, uyluk kemiğinin kırık olduğu görüldü. 
A-4 NO’LU MEZAR: Kol ve bacak kemiklerinin bulunmadığı, omurların kırık olduğu görüldü. Cesedin bulunduğu alanda metal parçası bulundu. 
A-5 NO’LU MEZAR: Kafatasının parçalanmış olduğu. 
A-6 NO’LU MEZAR: Her iki kürek kemiği ve kolda kırık olduğu, birkaç parça bacak ve kol kemiğinin olduğu, parçalı vaziyette çok sayıda kemik olduğu görüldü. 
A-7 NO’LU MEZAR: Kafatasının parçalanmış olduğu görüldü. Cesedin bulunduğu yerde üç adet metal parçası bulundu. Birinin patlamamış halde mermi olduğu görüldü. 
B-1 NO’LU MEZAR: Çürümüş tahta parçaları arasından çıkan insan kemiklerinin incelenmesinde; bazılarında kırıklar olduğu, kaburgalarda kırık ve bu bölgenin üzerinde bandaja benzetilen kumaş parçaları olduğu görüldü. 
B-2 NO’LU MEZAR: Belden aşağısının olmadığı, diğer tüm kemikleriyle bir miktar niteliği tanımlanamayan kemik parçaları olduğu görüldü. 
B-4 NO’LU MEZAR: Kafatasında lezyon olduğu. 
B-5 NO’LU MEZAR: Omuz ve göğüs kemikleri, kürek kemiği ve muhtelif sayı ve ebatlarda kırık hatları bulunan, bazıları bütün vaziyette kemiklerle bez parçaları ve ip bulundu. 
B-6 NO’LU MEZAR: Çene kemiğinin ortadan kırık olduğu, kolda kırık olduğu, kürek kemiği ve çok sayıda kırık kol ve bacak kemiği parçaları olduğu görüldü. Ayrıca cesette bir metal parçası görüldü. 
C-1 NO’LU MEZAR: Kaval kemiğinde eksiklik olduğu, kuyruk kemiği kırık olduğu, muhtelif boyutlarda kemik parçaları olduğu görüldü. 
C-2 NO’LU MEZAR: Kol veya bacakla muhtelif boyutlarda üç et kemik parçası olduğu, kumaş ve ip parçası bulundu. 
C-3 NO’LU MEZAR: Kürek kemiği, kol kemiği ve bir miktar kemiklerin bulunduğu görüldü. Kemiklerle kumaş ve ip parçası delil torbasına konuldu.