1 Ocak 2012 önemli bir gün, çünkü sosyal güvenlik reformu ile tüm vatandaşlar artık sağlık güvencesi kapsamında. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı çalışanlar dışında sosyal güvenlik kapsamına girmeyen yaklaşık 11 milyon kişi var. Bunların 9.2 milyonu yeşil kartla sistemden yararlanırken 1.8 milyon kişinin ise bir sosyal güvencesi yok.

Son duruma göre; yeşil kartlılar, vize süreleri doluncaya kadar sağlık yardımlarından yararlanacaklar. Vizenin dolmasından itibaren ise bir ay içinde ikamet ettikleri sosyal yardımlaşma vakfına başvurarak gelir testi yaptıracaklar. Gelir testinde, ailenin kişi başına düşen geliri 295 liranın altında ise herhangi bir ücret ödenmeyecek, ancak üstünde çıkarsa yaklaşık 35 ile 212 lira arasındaki bir tutarı ödenecek.

Gelir testine başvurmayanlar ise “zengin” kabul edilerek üst sınırdan hesaplama yapılacak ve asgari ücretin iki katının yüzde 12’si oranında prim ödeme yükümlüsü olacak.

Yine yeşil kartlı olmayanlar da yılbaşından itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmakla yükümlüler. Durumlarına göre ya primleri devlet tarafından ödenecek ya da yine 35 ile 212 lira arasındaki prim ödeyecekler. Başvuru yapılmaz ise ödenecek tutar 212 lira.

Bu kapsamda, bugüne kadar bir yıl içinde 30 gün prim ödediğinde sağlık yardımlarından faydalanma hakkı olan part-time çalışanlarla ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanların da gelir testi yaptırmaları ve prim ödeme yükümlüsü olup olmadıklarını tespit ettirmeleri gerekiyor. Bu kişiler artık GSS primini 30 güne tamamlamak zorunda olacaklar. Bu nedenle gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Aksi halde bunlar da “zengin” kabul edilerek üst sınırdan prim ödeyecekler.

KENDİ İSTEĞİYLE AYRILAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

1970 doğumluyum; 1991-1997 yılları arasında Bağ-Kur, 1997’den itibaren SSK’liyim. 1997’den beri de kesintisiz çalışıyor ve işyerinden ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatı alabilir miyim? Ahmet Güven Kendi isteğinizle istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak 15 yılı 3600 günü doldurmanız nedeniyle, SGK’den kıdem tazminatı yazısı almanız halinde bu hakkınız doğar.

Cumhuriyet