Emekli bankacı Arife Öngül (54), lösemi olan gelini Sennur Yoro"nun (32) kemik iliği nakli için yurtdışında hastane buldu, doktorlarla iletişime geçti. Sonra da, akrabaları ve arkadaşlarıyla güç birliği yaparak, tedavi için gerekli 100 bin Euro"yu topladı. Gelinini İsrail"e götürdü. Hastane odasında bir ay, arkasından tuttukları evde altı ay bebeğe bakar gibi özenle, dikkatle, şefkatle baktı gelinine.

SENNUR Yoro"ya, eşi Galip Yoro"nun doğum gününde AML2 tanısı kondu. Kayınvalide Arife Öngül, İngilizce biliyordu. İnternetten, arkadaş grubundan, ulaşabildiği her kaynaktan hastalığı öğrendi. Henüz kemik iliği nakli gündemde değildi ama İsrail"in bu konularda iyi olduğunu duymuş, ilgili hastane ve doktora ulaşmıştı bile. Gelini Kocaeli Tıp Fakültesi"nde tedavisini yaptırırken, İsrailli doktorlarla sürekli yazıştı, her gelişmeyi konuştu.

Buradaki ilaç tedavisi 1.5 yıl sürdü. Sennur Yoro hastaneden “Kemik iliği nakli olman gerekiyor” diyerek taburcu edildi. Türkiye"de uygun ilik bulmak zordu. Birkaç girişimden de beklenen sonuç çıkmayınca İsrail"e gitmek gündeme geldi. Uygun verici bulunması için Tel Aviv"deki hastaneye kargoyla Sennur"un kanı gönderildi. Hastaneden 15 gün sonra yanıt geldi. Üç verici adayı vardı. Ancak daha ileri tetkikler için 10 bin Euro isteniyordu. Bu para bulundu. İsrailliler Dünya Doku Bankası"ndan uygun ilik bulmuşlardı. Nakil için çağırdılar. Ancak tedavinin maliyeti yüksekti, 100 bin Euro gerekiyordu. Ailenin bu kadar parası yoktu. Geriye tek bir yol kalıyordu.

Kayınvalide kampanyası

Arife Öngül bilgisayardan çok iyi anlamadığı için web tasarımcısı olan Yoro"nun meslektaşlarını seferber etti. Sennur"un adıyla web sayfası yapıldı, facebook"ta dayanışma grupları oluşturuldu. Gruba yedi bin kişi üye oldu. Valilikten kampanya için izin alındı. Öngül"ün yıllardır görmediği okul arkadaşlarından bile destek geldi. Yoro"nun İzmit"de yaşayan ailesi Kafkas kökenliydi. Kafkas dernekleri yardım etti. Yine İzmit"de konserler, etkinlikler düzenlendi. 1.5 ayda para toplandı. İsrail hazırlıkları hızlandı. Öngül 40 yıl önce aynı okulda okuduğu İsrailli bir arkadaşını aradı. Bunca yıl birbirlerinin yüzünü görmeden yazışmışlardı. Roni, gelin-kayınvalideyi evine kabul etti. 2 Şubat"ta Tel Aviv"de hastaneye yatan Sennur Yoro"ya, 11 Şubat"ta Alman bir erkekten alınan ilikten nakil yapıldı. İşlem kolay, sonrası çok zordu. Yoro"nun eşi Galip Yoro da İstanbul"dan gelmiş, hastane odasında üç kişi kalmaya başlamışlardı. Yoro İngilizce bilmiyordu, bu konuda da kayınvalidesi destek oldu.

Yoro"nun eşi 20 gün sonra İstanbul"a dönünce gelin-kayınvalide yine baş başa kaldılar. Hastaneden eve çıktıktan bir hafta sonra Yoro"nun alerjileri şiddetlendi. Vücudu yeni iliğe tepki gösteriyordu. Tüm zorlukları birlikte göğüslediler. 20 Temmuz"da İstanbul"a döndüler. Sennur Yoro"nun takipleri, İstanbul Tıp Fakültesi"nde sürüyor. / hürriyet