YAZ mevsiminin gelmesiyle birlikte tüm dünyada düğün sezonu da açıldı. Moda evleri yeni gelinlik modellerini piyasaya sürdü. Ancak özellikle yetişkinler arasında obezite oranı yüzde 35.7’lere ulaşan ABD dünya evine girecek kadınlar, anne veya babaannelerinin gelinliklerini sığabilmek veya düğün fotoğraflarında şişman görünmemek için ölümüne diyet yapmayı göze alıyor. Atkins veya Dukan diyetini deneyenler çoğunlukta.

Ancak ABD’nin Florida eyaletinde son bir yıldır çok daha kolay kilo verdiren ama bir o kadar da riskli bir kilo verme yönetmi de kullanılıyor. “Nasogastik tüp” veya “NG” adı verilen bu diyet yönteminde burundan sokulan plastik bir boru, yemek borusundan mideye kadar indiriliyor. Ardından da bu tüple günlük 800 kaloriyi gelen adayı burnundan alıyor. Tüpten sadece saf besin alan gelin adayı 10 gün süren diyette 15-20 kilo zayıflıyor. Düğününde zayıf görünmek için can atanlar 10 gün boyunca burunlarında bir tüple yaşamayı göze alıyor.

Maliyeti 1500 dolar

Yenidoğanı beslemek veya hava ya da sıvıyı mideden çıkarmak için kullanılan bu yöntem özellikle İspanya ve İtalya’da bir dönem zayıflamak için kullanıldı. Ancak uzmanlar, 1.500 dolara mal olan diyetin çok sağlıksız olduğu konusunda birleşiyor. Baş dönmesi, baş ağrısı, ağız kokusuna neden olan nasogastrik tüp yönetimi ayrıca, böbreklerde taş oluşması, vücudun aşırı su kaybetmesi gibi yan etkileri de beraberinde getirebiliyor. New York Times gazetesi, “Gelinlerin açlık oyunu” başlığını attığı haberde, Jennifer Derrick isimli gelin adayının 8 gün içinde 72 kilodan 56 kiloya indiğini yazdı. Florida Harbor Island’da nasogastrik tüp yönetimin uygulayan Dr. Oliver di Pietro, “Tasarımcılar genelde 36, 38, 40 veya maksimum 42 beden gelinlik tasarlıyorlar. Çoğu gelin adayı da hayatlarında bir kez yaşayacakları bu özel günde daha güzel görünebilmek için son günlerde çareler arıyorlar” dedi.

Fit olmak için fıtık olmayın

SOĞUK hava bitti ve yaz artık kendini hissettirmeye başladı. Fit olmak ve yaza zinde girebilmek uğruna binlerce insan spor yapma kararı aldı. Doktorlar özellikle fitness, vücut geliştirme, kürek çekme, tenis gibi spor yapanları uyarıyor. Bu sporların bilinçsiz yapılması durumunda bel ve boyun bölgelerinde fıtığa sebep olabileceğini belirtiyorlar. Fizik Tedavi ve Maniplasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu ise bu konuda şu noktalara dikkat çekiyor: “Antrenman sırası veya sonrasında bel veya belden bacağa doğru yayılan bir ağrı olursa bel fıtığı, ense veya enseden sırta-kola yayılan ağrı şikayeti olursa boyun fıtığı olabileceği akla getirilmelidir.”