Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören 3 öğrenci, Gelibolu Yarımadası'nın tanıtımı için ''Mekansal Bilişim Tabanlı Online Rehber Sistemi'' projesi kapsamında ''online rehber'' oluşturdu.

Bölümün son sınıfında öğrenim gören, Ersin Tunç, Betül Ünal ve Mehmet Emin Öklü, öğretim görevlisi İsmail Kahraman danışmanlığında hazırladıkları projeye ilk aşamada patent, ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek almak istiyor.

Öğrencilerden Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların hayatları boyunca kendi şehrini, ülkesini ve diğer ülkeleri keşfetmek, buraların tarihi ve doğal güzelliklerini görmek istediğini, ''online rehber'' sistemiyle şehirlerin tarihi, turistik, kentsel alanlarını resimler, sesler ve tanıtıcı videolar aracılığıyla tanıtmanın öncelikli amaçları olduğunu söyledi.

Çanakkale'yi her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin yanında öğrencilerin de ziyaret ettiğini dile getiren Tunç, ''Biz bu öğrencilerin rehber ihtiyacını karşılamayı ve Çanakkale'yi ziyaret edemeyecek durumda olan yaşlılar ile engelliler için sistemimiz üzerinden sanal bir gezi imkanı sağlamayı da amaçladık'' dedi.

Tunç, projenin sadece Türk insanı için değil, Çanakkale Savaşları sırasında hayatını kaybeden diğer ülkelerin insanlarına da savaşın yaşandığı bölgeleri görme imkanı sağlayabileceğini bildirdi.

Öğretim görevlisi Kahraman ise ''online rehber''in yerli ya da yabancı turistlere bilmedikleri alanlarda rehber olarak yardımcı olacağını, gezdikleri yerler hakkında bilgiler verip, videolarla görsellik oluşturacağını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Rehber, temel ihtiyaçlar ya da konaklama için en yakın yerleri aramak istediklerinde onlara alternatif olanaklar sunacak. Bulunduğunuz noktaya en yakın banka, eczane, polis, yeme, içme ve bunların telefon ve adres bilgilerine ulaşabilecek. Gidilmek istenilen noktaya göre yol tarifi de alınabilecek. Sisteme, elektronik ortama desteği verilerek cep telefonu ve tablet bilgisayar üzerinden de erişim sağlanabilecek. Ayrıca çoklu dil desteği oluşturulabilecek.''

Kahraman, öncelikli olarak projelerini Çanakkale'nin tanıtımı olarak düşündüklerini belirterek, ''Kente gelen turistlere şehitliklerimiz hakkında rehbersiz yardımda bulunmak, gezilen yerler hakkında bilgi vererek onları yönlendirmek istedik. Daha sonra bunun tüm Türkiye'nin ihtiyaç duyacağı bir proje olacağı kanaatine vardık ve projemizi bu yönde geliştirmeye başladık'' diye konuştu.