Telefon dinleme meselesi heryerde sorun çıkarıyor. Mahremiyet duvarını aşan dinleme işine kıpti lider Papa 3. Şenuda da kafa yordu ve devrim niteliğinde karar aldı...

Mısır'daki Kıptilerin lideri Papa 3. Şenuda, Hıristiyanların telefonla günah çıkarmasını yasakladı. Yasaklamaya gerekçe olarak ise istihbarat servislerinin konuşmaları dinliyor olabileceği ihtimali.

Mısır'daki muhalif gazetelerden Masri el Yom'un haberine göre Papa 3. Şenuda internet üzerinden günah çıkarmanın da geçersiz olduğunu, buna da istihbarat birimlerinin yanı sıra, hackerlar tarafından okunabileceğini gerekçe gösterdi. Habere göre Kıpti lider, "internet üzerinden yapılan günah çıkarma amaçlı itiraflar makbul değil, çünkü bu günah çıkarmanın temel felsefesi olan gizlilik ilkesine aykırıdır" diye konuştu.

Hıristiyanlığın diğer mezhebi Katoliklikte de yapılan günah çıkarmalarda günahkar, papaza işlediği günahları anlatarak affedilmesini diliyor. Papazlar tehdit alsalar dahi itirafları başkalarına ifşa etmediklerini belirtiyor.

Kıpti Patrik Anba Morcos, son 4-5 yıl içinde Kıptiler arasında telefonla günah çıkarmanın yaygınlaşmaya başladığını, bunun çok yeni bir durum olduğunu ifade ediyor. Morcos, telefonla günah çıkarmanın yanı sıra Papa 3. Şenuda'nın rahiplerin manastırlarda cep telefonu kullanmalarını da yasakladığını belirtiyor.

Rahiplerin dünyadan kopmaları gerektiğini ifade eden Morcos, cep telefonunun dünyayı rahiplerin ayağına getirdiğini ifade ediyor. Yeni uygulamaya göre kilise yönetimi cep telefonlarını kullanabilecek.

Kıptiler gibi Katolik dünyanın ruhani lideri Vatikan da cep telefonuyla günah çıkarmasını kabul etmiyor. Vatikan dini liderlerinden Başpiskopos John Foley, günah çıkarma için günahkarla papazın fiziki olarak yüz yüze bulunmaları gerektiğini belirtiyor. Vatikan telefon gibi mail ve mektupla günah çıkarmayı da kabul etmiyor.

82 milyon nüfuslu Mısır'da Kıptiler nüfusun yaklaşık yüzde 7-10'unu oluşturuyor.


CİHAN