Hayli zamandır Aydın siyasetinde rakipsiz olan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çarçioğlu’na hemcinslerinden yeni rakipler geldi.

Kimler mi?

İYİ Partili Berna SukasAK Parti’den Seda Sarıbaş… İlerleyen süreçte bunlara yenileri eklenebilir ki, bu memleketin hayrınadır.

İlk rakip Meral Akşener’in sağ kolu, İstanbul Barosuna kayıtlı serbest avukat Berna Sukas…

20 yıl Bozdoğan Belediye Başkanlığı yapan Anavatan Partili Mustafa Sarıoğlu’nun kızı…

Ne var ki, bir İstanbul gelini olunca ilk seçimi (2018) İYİ Parti ikinci sıra adaylığı kontenjan gibi algılandı ve kaybetti.

Ama sonraki gelişmeler bu kaybedişin partideki gücünden bir şey götürmediğini ortaya koydu.

Partisinin Büyük Kongresinde (Eylül 2020) Berna Sukas’ın hatırı sayılır delegenin oyuyla (923) 50 üyeli Genel İdare Kuruluna ilk onda seçilme başarısı partisindeki gücüne kanıtıdır.

Nitekim 2018’deki ilk adaylığını stajyerlik dönemi kabul eden çok sayıda İYİ Partili var.

Buradan hareketle siyasi çevrelerde Berna Sukas’ın 2023’de bu tecrübe ve siyasi güçle Aydın siyasetinde sahne alacağı kanaati hâkim.

***

Aydın siyasetinde taşları yerinden oynatan asıl sürprizi AK Parti eski kadın kolları başkanı Seda Sarıbaş’ı geçen Çarşamba (24 Mart) günkü kongrede Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna üye (MKYK) seçmekle yaptı.

Seda Sarıbaş eski milletvekili Semiha Öyüş’ten sonra Aydın’dan bu göreve seçilen ikinci kadın üye…

Asıl özelliği Aydın’dan seçilen parlamenter olmayan ilk kadın MKYK üyesi olması…

Peki, bu nasıl gerçekleşti?

Kanaat önderi niteliğindeki sayıları iki elin parmağını geçmeyen dar bir çevrede yapılan ankette birinci oldu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan’la konuşmasının ardından listede yer alması kesinleşti.

Eğer Seda Sarıbaş yerine bir erkek milletvekili bu göreve seçilseydi, denge gereği seçilmiştir, denir üzerinde fazla durulmaz, geçilirdi.

Ayrıca bu güne kadar seçilenler ne yaptıysa bu da onların izinden gider denir, önemsenmez, Seda Sarıbaş’a yüklenen olağanüstü anlam da yüklenmezdi.

Seda Sarıbaş’a yüklenen bu anlamda Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel yetkili temsilcisi gibi algılanmasının da payı vardır.

Cumhurbaşkanı tarafından Onun bu göreve seçilmesinde Aydın halkının düşünce haritasına uygunluğunun yattığını düşünüyorum.

Bu anlamda Seda Sarıbaş’ın MKYK üyeliğinin yapacağı etkiyi iki başlık altında toplamak mümkündür:

1-AK Parti’’de gelecek hesabı yapanlara etkileri,

2- Aydın siyasetine olabilecek katkıları.

İlk olarak Seda Sarıbaş AK Parti’de gelecekte milletvekilliği ya da büyükşehir belediye başkanlığı hayali kuranların hesabını bozdu.

Sizin anlayacağınız çarşı karıştı, statüko bozuldu.

2023’de Seda Sarıbaş’ın milletvekilliğe adaylığı demek bu hayali kuranların hesaplarının bozulması demektir.

Eğer Seda Sarıbaş 2023’de milletvekilliğine aday olur seçilirse Özlem Çerçioğlu örneğinde olduğu gibi bir yıl sonra yapılacak seçimde BŞB’ye aday da gösterilebilir.

Ayrıca Seda Sarıbaş BŞB Başkanlığı ya da milletvekilliği konularında gelecek hayali kuran kadın adayların da önüne engel olarak çıkabilir.

Mesela milletvekili ya da büyükşehir adaylığında adı geçen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un günün getireceği şartlara göre bir stratejinin gereği Seda Sarıbaş önünü kesebilir.

Siyasetin varsayımlar üzerine yapıldığı gerçeği düşünüldüğünde gerek AK Parti cephesinde gerek genel Aydın siyasetinde bunların gerçekleşmesi ihtimal dâhilindedir.

Bu da Seda Sarıbaş’ın gerek parti içinden gerek parti dışından üzerine oyun kuranın çok olacağı anlamına gelir ki, bu oyunları savuşturmak sanıldığı kadar kolay değildir.

Statükonun iradesi dışında il başkanı olan eski milletvekili olmasına rağmen Ahmet Ertürk bile kurulan tuzaklarla baş edemeyince soluğu hastanede almıştı ve bir ayda görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

O nedenle Seda Sarıbaş’ın işi sanıldığı kadar kolay değil.

***

Üçgenin diğer kenarı Özlem Çerçioğlu’nun ise eli daha rahat görünüyor.

Çünkü onun Aydın halkının siyasi ve sosyal yapısını çok iyi okuduğu bir gerçek.

Ayrıca büyükşehir gibi bir gücü elinde bulundurma avantajı var.

Aynı zamanda bir reklam ve algı ustasıdır.

Ne var ki, olası rakiplerinden Seda Sarıbaş’ın da siyasi mücadele söz konusu olduğunda gözünü budaktan, sözünü dudaktan esirgememe konusunda Özlem Çerçioğlu’ndan kalır yanı olmadığı biliniyor.

15 Temmuz hain darbe girişimin ardından kent meydanında tutulan demokrasi nöbetlerinden birinde Özlem Çerçioğlu ekibiyle birlikte meydana çıkartma yapmıştı. .(27 Temmuz 2016)

Kürsüde konuşma isteği Seda Sarıbaş’ın görevlinin elindeki konuşma metnini yırtmasıyla engellenmişti.

Ardından AK Partililer ile CHP’liler arasında çıkan küçük çaplı arbede büyümeden önlenmişti.

O nedenle Özlem Çerçioğlu ile Seda Sarıbaş adaylıkta yolları kesişirse aralarındaki çekişme bir hayli enteresan olacak gibi gözüküyor.

Tabi Özlem Çerçioğlu’nun 2023’de milletvekilliğine aday olabileceği gibi 2024 yerel seçimlerinde büyükşehirde tekrar şansını deneyebilir.

O takdirde Seda Sarıbaş 2023’de milletvekilliğine aday olursa Berna Sukas’a rakip olabilir.

Özlem Çerçioğlu’nun da milletvekilliğini tercih etmesiyle üçlü arasında mücadele tek kulvarda, aynı seçim ortamında yaşanabilir.

Sözün özü Aydın’da ilerleyen süreçte yaşanacak seçimler her halükarda kadınların mücadelesine sahne olmaya adaydır