Geçtiğimiz hafta içinde internet üzerinden bir toplantıya katıldım. Her toplantısına katılmaya özen gösterdiğim Büyük Menderes Platformu'nun düzenlemiş olduğu Zoom toplantısında konu Yavaş Şehir Yenipazar'dı. Doğal olarak sunumu yapan kişi Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden oldu. Toplantıya akademisyenler, gazeteciler, oda başkanları, platform üyeleri, bürokratlar vs katılım gösterdi. Oldukça doyurucu ve verimli olan ve iki saatten fazla süren bir toplantıya tanıklık etmenin hazzını yaşadık.

Toplantı çok güzel ve verimli olsa da "Daha iyi olabilirdi" fikri ile eleştirimizi yapmak istiyoruz. Bu tür toplantılarda yapıcı eleştiriler yapmak ve bu eleştirilerden olumlu çıkarımlarda bulunmak bizi her zaman daha ileriye götürecektir.

Toplantının eleştirdiğimiz kısmı başkanın sunumunda kullandığı verilerin eskiliği konusuydu.

Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden görev yaptığı ilk dönem olan 2009-2014 döneminde Yenipazar, Yavaş Şehir özelliğini kazanan yerlerden birisi olmuştu. 2014 ile 2019 arasında başka bir belediye başkanı göreve geldiğinde yavaş şehir çalışmaları neredeyse askıya alınmıştı. 2019 seçimleri ile Başkan Yüsran Erden'in yeniden göreve gelmesiyle yavaş şehir kavramı yeniden gündeme oturmuş oldu. Biz Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden'den ikinci defa göreve geldikten sonra geçen iki buçuk yıl içinde yavaş şehir konusunda yapmış olduğu çalışmaları ve bundan sonra yapacağı çalışmaların neler olacağını duymak isterdik. Ama 2009 ile 2014 arasında yapılanlara ilişkin verileri gördük.

Yenipazar gibi küçük yerleşim yerlerinde bir şeyleri başarmak zordur. Elbette bunun başarılmasını sadece Başkan Yüsran Erden'den beklemek doğru bir düşünce değildir. Yenipazar'ın kalkınmasını ve yavaş şehir konusunda marka kent olmasını istiyorsak tüm dinamiklerin el birliği içinde çalışması ve herkesin buna destek olması gerekir. Ayrıca marka kent olmak için değerlerimizi iyi tanımak ve tanıtmak zorundayız. Ancak bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle tarihi değerlerimiz hakkında yeterli bilgimiz yok, diğer değerlerimizin özelliklerini de yeterince bilmiyoruz. Durum böyle olunca Yenipazar olarak kendimizi iyi tanıtamıyoruz. Halbuki öyle çok ve güzel değerlerimiz varki, haberimiz yok.

2019 yaz aylarında günlerce Yenipazar Aydın arasında gidip geldik. O sıcak yaz günlerinde Yenipazar değerlerini tanıyıp tanıtmak için kimseden yardım almadan emek verdik. Pidecisiyle, kar helvacısıyla, cami hocasıyla, pazardaki kadınlarla vs konuşup bilgi topladık. Yenipazar için bir tanıtım kitapçığı taslağı oluşturup Başkan Yüsran Erden'e teslim ettik. Belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle bugüne kadar basımı için bir gelişme olmadı. Kısmet olursa 2022 yılında bu kitapçığı yeniden düzenleyip kendimiz yayınlayacağız.

Bu kitapçıkta neler vardı?

Yenipazar'ın tarihinden coğrafyasına, camilerinden antik varlıklarına, anıt ağaçlarından şenliklerine, bez bebeklerden toz bibere kadar çok değişik konulara değindik. Ayrıca Rahvan At Yarışı, Yenipazar Yemekleri, Gencer, Karaçakal Yörük Şenliği, Deve Güreşi, Yörük Ali Efe, Yavaş Şehir tarihçesi gibi konular tanıtım kitapçığı da yer aldı.

Sözün özü, Yenipazar korunması gereken bir değerimizdir. Burayı korumak ve sürdürülebilir şekilde geleceğe taşımak görevimizdir. Bu amaçla kişi ve kurumların görüş ayrılığına takılmaksızın birlikte çalışırsak başarılı olabiliriz. Başka Yenipazar yok.

Yeri gelmişken Büyük Menderes Havzası'nın korunması ve mevcut sorunlarının ortadan kaldırılması için mücadele eden Büyük Menderes Platformu'na teşekkür ederiz. Bu kadar duyarsızlık arasında mücadele veriyor ve alkışı hak ediyorlar.

"Yalnız olan rahat görmez, yardımlaşan, yorulma bilmez." (Tatar Atasözü)