Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı, geleceğin tiyatro sanatçılarını belirlediği ''özel yetenek sınavını'' bu yıl ilk kez Temmuz ayında yapacak.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Füsun Balkaya, gelenekselleşen ''oyunculuk giriş'' sınavlarını ilk kez temmuz ayına aldıklarını söyledi. Bu sınavların daha önce hep Eylül ayında yapıldığını anımsatan Balkaya, ''O süre geç bir süreydi. Başarılı çocukların öncelikle seçim tercihlerinin dağılımında biraz gecikiyoruz gibi geldi'' dedi.

Özel yetenek sınavı için aday kayıtlarının bugünden itibaren 27 Haziran'a kadar alınacağını belirten Balkaya, sınavın birinci aşamasının 1-4 Temmuz tarihlerinde, ikinci aşamasının 7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirileceğini söyledi. Balkaya, sonuçların en geç 8 Temmuz 2011 tarihinin akşamında açıklanacağını belirtti.

''Çok yoğun talep bekliyoruz'' diyen Balkaya, ''Sınavımızda öğrencilerin doğal halini istiyoruz. Çok fazla gelişmiş öğrenciler bizim tercihimiz değil. Biz malzemeyi doğal olarak almak ve doğru işlemekten yanayız'' dedi. Yoğun taleplerin birinci aşama sınavında elendiğini belirten Balkaya, bu sınavda genel kültür ve sanat alanında yazılı soruların yöneltildiğini söyledi.

İkinci aşamada ise öğrencilere mülakat yapıldığını, hareket ve şan sınavına tabi tutulduğunu ve sonucunda en fazla 12 kişi aldıklarını belirtti. Balkaya, ''Kendimizi 12 kişi almak için zorlamıyoruz belki 5 kişi alırız. Olmayan bir şeyi de zorlayıp sayı artırmak gibi bir amacımız hiçbir zaman olmadı. Geçen sene 400 aday içerisinde 9 kişi aldık'' dedi.

Yükseköğretime Giriş Sınavı'ndan (YGS) 180 puan ve üstü alan herkesin genel yetenek sınavına başvurabileceğini belirten Balkaya, jürinin ders veren öğretim elemanlarından oluştuğunu kaydetti.

Balkaya geçen seneden itibaren yeni bir uygulamaya başladıklarını anımsatarak, ikinci basamak sınavına psikoloğun girdiğini söyledi. Balkaya, psikoloğun adayları izleyerek not verdiğini belirtti.

-''BAŞVURULAR GENEL LİSE VE ANADOLU LİSESİ MEZUNLARINDAN''-

Balkaya, ''Oyunculuğu kendilerine meslek edinen gençlerin sayısı, her geçen gün açılan üniversitelerde ya da konservatuvarlarda büyük rakamlara ulaşıyor. Çocuklarımızın ulaşabileceği yerler devlet tiyatrosu, belediye tiyatroları. Buralar öğrencilerin en rahat istihdam edildiği yerler. Buralarda sınavların rutin şekilde açılmayışı, kadroların belirli olması ve Türkiye genelinde mezun sayısının da yüksek olması zaman zaman oyunculuk mezunu genç adaylarda sıkıntı yaratıyor'' dedi.

Okullarının başarı anlamında ilk sırada yer aldığını belirten Balkaya, ''Sınavla talep edilen yerlerde bizim mezunların başarılı olduğunu görüyoruz'' dedi.

Şu anda okullarında 41 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Balkaya, sayı ne kadar az olursa çalışmanın niteliğinin de o kadar yüksek olduğunu vurguladı.

Sınava girenler arasında meslek lisesi ya da güzel sanatlar lisesinden gelenlerin sayısının az olduğunu belirten Balkaya, çoğunlukla genel lise ve Anadolu lisesi mezunlarının sınavlarına katıldığını kaydetti.

-''İLK KEZ YURT DIŞI PROJESİ''-

Projeleri hakkında bilgi veren Balkaya, ''Önümüzdeki yıl için ilk kez yurt dışı projemiz var. Öğrencilerimizi bir şekilde yurt dışına göndermek üzere bazı çalışmaları ilerletmiş durumdayız. Amerika'daki bir üniversite ile bu çalışmalar devam ediyor'' diye konuştu.

Eğitim-öğretim programı içerisinde bu yıl Oda Tiyatrosu'nda Işık Kasapoğlu'nun bir oyun yöneterek katılacağının kesinlik kazandığını anlatan Balkaya, Haldun Dormen ve Yücel Erten ile atölye çalışmaları yapmak için çabaların sürdüğünü belirtti.