Yaklaşık 3 aydır devam eden çalışmalar kapsamında Sağlık Bakanlığı"nın da onayla Aydın Devlet Hastanesi ile Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi"nin tek çatı altında birleşme işlemi tamamlandı. Aydın Devlet ve Atatürk Devlet Hastanelerinde görev yapan 10 çocuk hekiminin Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde görev yapması sağlanırken; çocuk ve anne ölümlerinin azaltılması için Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde Çocuk Poliklinikleri, Çocuk Acil Servisi ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi oluşturuldu.
Konuyla ilgili olarak bugün Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Niyazi Kocakaplan ve Hastane Müdürü Levent Oruç ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Hürsü Tırpancı, birleşme süreci ve yenilikler hakkında kamuoyuna bilgiler verdi.
Aydın"da göreve başladığı günden itibaren sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için çalışmalar yaptıklarının altını çizen İl Sağlık Müdür Tırpancı, bu kapsamda aylık toplantılar düzenlediklerini, il genelinde 8 devlet hastanesi ve 16 ilçedeki sağlık duruluşlarında incelemelerde bulunduklarını söyledi. Yapılan çalışmalar sonucunda en önemli tespitlerinin Aydın"daki bebek ölümlerinin batıda yer alan bir ile yakışmayacak düzeyde olduğuna işaret eden Turpancı, “Geçen yıl Aydın"da 180 yenidoğan ölümü gerçekleşmiş. İlimizde bir bebek yoğun bakımı ve çocuk acili olmaması bu ölümlerin en büyük sebebi. Bu nedenle hastalarımızın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi veya İzmir"deki hastanelere sevki gerekiyordu. ADÜ"deki 8 yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesi ihtiyaca cevap vermediği için hastaların sevki gerekiyor ve bu da beraberinde ölüm vakalarını getirebiliyordu. Bu nedenlerde Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de ilimizde yaptıkları incelemeler sonucunda ilimizde bir bebek yoğun bakım ünitesi kurulması için çalışmalar başlatılmıştı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda iki hastanenin bir çatı altında birleşmesi ve Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde çocuk acili ve yoğun bakım ünitesi kurulması sağlandı” dedi.
Aydın il merkezinde görev yapan çocuk hekimlerinin farklı hastanelerde görev yaptığını anımsatan Tırpancı, “Uzman hekimlerimiz farklı yerlerde görev yaptıkları için hekimlerimiz hafta sonları nöbet tutmuyor ve acil servislerde çocuklara hizmet verilemiyordu. Bu birleşme sonucu 10 uzman çocuk hekimimizin aynı çatı altında poliklinik hizmeti vermesi ve oluşturulan çocuk acilinde nöbet sisteminin hayata geçirilmesi sağlandı. Bu yapının vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verebilmesi için bir çok ildeki üniversite hastanesinde inceleme yapıldı. En iyi örneklem ile Aydın"ımıza poliklinik, acil servis ve yoğun bakım ünitesi kazandırıldı” diye konuştu.
Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin anne ve bebek ölümleri sayısına bakılarak anlaşılabildiğinin altını çizen Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Niyazi Kocakaplan da, “Aydın"daki bebek ölümleri batı iline yakışmayacak şekilde olsa da, standartlara yakın bir noktada. İki hastanenin birleşmesi, hekimlerimizin bir çatı altında toplanması ve kurulan yeni ünitelerle bu oranın daha da üst bir noktaya taşınabileceğini düşünüyoruz. Aydın Devlet Hastanesi Acil Servisi bünyesinde oluşturulan Çocuk Acil Servisi"nde çocuklarımızın ilk müdahaleleri yapılacak. Eğer gerekli görülmesi halinde konusunda uzman çocuk hekimine müracaat sağlanarak, hastaların tedavisi gerçekleştirilecek. İlimizdeki bebek ölümlerinin en büyük nedeni olan çocuk yoğun bakımı bulunamaması de, oluşturulan bu ünite ile çözüme kavuşmuş olacak. Riskli doğumlar ve doğum sonrası görülen vakalar yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilerek, bebek ölümlerinin önüne geçilecek. Bir ilk etapta 5"i birinci basamak ve 10"u da ikinci basamak olmak üzere 15 yatak kapasiteli bir Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi oluşturduk. İleri süreçte ise üçüncü basamak yoğun bakım ünitesini de hastanemize kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.