BSK Aydın Anka Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Filiz Canlı Turan, özellikle dört yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşın üstündeki kişileri, güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıyor. Yaz mevsiminin serinleme aracı klimaların neden olduğu tehlikelere de dikkat çeken Turan, yaz sıcağından korunma yollarını anlattı.
Aşırı sıcak havaların vücudu olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dr. Filiz Canlı Turan, “Sıcak havanın insan sağlığı üzerine en tehlikeli etkisi vücutta sıvı kaybına yol açmasıdır. Dehidratasyon olarak adlandırdığımız bu sıvı kaybı da beyin, böbrek ve kalp dokularının çalışması için gerekli olan sodyum ve potasyum tuzları gibi vücudumuzda belirli oranlarda bulunmaları yaşamsal önem taşıyan minerallerin dengesini bozmaktadır. Sıvı kaybı ve mineral dengesindeki bozulma; kişi uyumadığı halde ve çaba göstermesine rağmen çevresinde olanları tam fark edememe durumu, yorgunluk, huzursuzluk, hızlı soluk alıp verme, kalp hızında artma ve dolayısıyla çarpıntıya neden olabilir” dedi.

TANSİYON YAZIN GECE FIRLAR
Özellikle hipertansiyon hastalarının yaz sıcaklarından kendilerini koruması gerektiğinin altını çizen Dr. Filiz Canlı Turan, “Aşırı sıcaklarda oluşabilecek sıvı kaybı kan basıncını da arttırabilen bir faktördür. Bu nedenle sıvı kaybına bağlı olarak yatkınlığı olan kişilerde hipertansiyon ortaya çıkabilir veya mevcut yüksek tansiyon daha da yükselebilir. Aşırı sıcak havalarda hipertansiyon hastalarının gündüz tansiyonlarının düşük seyrettiği gözlemlenmiştir. Bu kişilerin özellikle 65 yaş ve üzerinde olanlarında sıcak havalarda gece tansiyonlarında artış olmaktadır. Bu nedenle sıcak havalarda tansiyon ilaçlarının kullanımına ara vermemek, kişinin tansiyonunu ideal aralık arasında tutmaya yarayan ilaç tedavisine aynı şekilde devam etmek gerekir” diye konuştu.