Erdoğan, yaptığı konuşmada, tartışmalı "en az 3 çocuk yapın" savını yineledi ve dünya nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çekerek, bilimsel verilere göre, Türkiye"nin mevcut genç nüfus avantajını koruyabilmesi için her ailenin en az 3 çocuk yapması gerektiğini, bu sayının 2"ye düşmesi halinde bile bunun, söz konusu avantajda gerileme sebebi olacağını söyledi. 

Uluslararası Örnek Kıdemli Vatandaşlar Kongresi"ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşlıların tecrübelerinden faydalanıldığı takdirde dünyadaki birçok sorunun kolayca çözülebileceğini söyledi. Anne ve babaların, en fazla ilgi ve sevgiye ihtiyaç duydukları yaşlılıklarında, devlet kurumlarından önce aileleri yanında bakılması gerektiğini vurguladı. Nüfüsu giderek yaşlanan dünyaya oranla daha genç nüfusa sahip Türkiye"nin bu durumunu koruması için her ailenin en üç çocuk yapması gerektiğini anlatan Erdoğan, 65 yaş üstü vatandaşların devlettten alacakları belge ile toplu taşıma araçlarına bedava binecekleri müjdesini de verdi.


34 ÜLKEDEN TEMSİLCİ KATILDI

Haliç Kongre Merkezi"nde 34 ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen kongreye vatandaşların ilgiside yoğun oldu. Kongrede konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaşlı ve büyüklerini baştacı eden bir medeniyetin varisleri olduğumuzu ifade etti. Yeni tabiriyle kıdemlilerin tecrübelerinin geleceğe ışık tutabileceğini anlatan başbakan, Nasreddin Hoca"nın ağaçtan düştüğü zaman doktor yerine ağaçtan düşen başka birini çağırdığı fıkrasını örnek olarak göstererek "Tecrübe bu kadar önemli birşey" dedi.


AİLELERİNİN YANINDA BAKILMASI DAHA DOĞRU

Sosyal devlet olarak görevlerinin kıdemli insanların ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirten Başbakan Erdoğan "Ama devletten önce bu insanlara aileleri bakmalı. "Bırakın kıdemli insanlar kendi kendilerine yetsin" ifadesine katılmıyorum. Yeni nesillerin, yaşilıların tecrübeleri üzerine hayat kurması geleceğin teminatıdır. Yaşlanan insanları kendi başına bırakmayı, varlığımıza saygısızlık ollarak görüyorum. Gazetelerde haftalar önce ölmüş, evden yayılan kokuyla bulunan insan haberleri okuyoruz. Böyle şeylerin yaşandığı bir ülke ve millet olmak istemiyorum. Böyle bir ülkenin başbakanı olmaktan üzüntü duyarım" diye konuştu. Modern hayat ve küreselleşmenin, getirdikleri şeyler kadar götürdükleriyle de tartışıldığını hatırlatan başbakan, toplumumuzun çekirdeği olan aile kavramını sağlamlaştırmayı misyon edindiklerini söyledi.


BAŞBAKAN İKİ YAŞLININ DRAMINI ANLATTI

Ramazan"da fakir fukara evlerine ziyarete gittilerinde felçli yaşlı bir adamla yine yaşlı eşinin dramına şahit olduğunu anlatan başbakan Erdoğan, "İkisini de tedavi için hastaneye gönderdik ama yaşlı kadın hastanede vefaat etti. Eğer hastaneye göndermemiş olsaydık belkide evinde ölecekti ve kimsenin haberi olmayacaktı" dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana muhafazakar demokrat iddialarının takipçisi olduklarının altını çizen başbakan, ilk olarak özürlüler daha sonra ise yaşlılar koordinasyon merkezlerini hayata geçirdiklerini ifade etti. 7 yılda emekli maaşlarının yüzde 100"den fazla arttığını belirten Erdoğan "TCK"nın 142 nitelikli hırsızlık ve 149 nitelikli yağma suçlarının yaşlı ve korunacak insanlara karşı işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artmasını sağladık. 2022 sayılı yasa gereği maluliyet aylığı alan insanların ayakta tedavbi sırasında ilaç, protez ve gözlük gibi ihtiyaçlarının karşılanması sağlandı" dedi.


2050 DE 2 MİLYAR YAŞLI İNSAN OLACAK

BM önümüzdeki yüzyılı yaşlılar yüzyılı olarak nitelediğinin altını çizen başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "2050"de 2 milyar yaşlı olması hesaplanıyor. Türkiye"nin yaş ortalaması 28,5. 60 yaş üstü yüzde 7. Türkiye"de 6 milyon olan yaşlı sayısının, 2025"de 9, 2050"de 18 milyona çıkması öngörülüyor. Bu yaşlanma dünyada ülkelerin yatırımları ve politikaları gibi birçok şeyi tetikleyecek. Harcamalar eğitimden çok sağlık ve bakıma kayacak. Türkiye nüfusu genç nüfusuyla ilgili durumunu koruyabilmesi için her ailenin 3 çocuk yapması gerektiğini söyledik. Bilimsel verilere göre 2 olması b,le gerileme demektir. Türkiye"nin mebvcut avantajlı durumunu koruması, sağlıklı güçlü bir gelecek için genç nüfusu arttırmak zorundayız." ÇİN VE HİNDİSTAN ÖRNEĞİ İlk gelen tepkinin "Çocuklara nasıl bakılacağı" olduğunu hatırlatan Erdoğan, dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer Çin ve Hindistan"ı örnek göstererek "Zengin ülkelerin hepsi bizden iyi durumda değil. Sadece bulunduğu noktadan değil 360 derece bakabilmek gerekli" dedi.

Başbaklan konuşmaların ardından 34 yabancı temsilciye plaket verdi. Filistin"den katılan Mahira Dajani başbakana kuran hediye ederek Filistin"e verdikleri desteğin devam etmesini isteyerek son günlerde yaşanan olaylara dikkat çekti. Başbakan kendi aralarında geçen konuşmayla ilgili "Özellikle Yahudilerin belli kısmının Filistin"e saldırılarını dile getirdi. Bu güne kadar sahiplendiğimizi ve bundan sonra da sahiplenmemizi istedi" dedi./vatan