Merhabalar. Bu yazım bilinçli anneler ve bireyler oluşturmak adına. Lütfen yanlış hurafe bilgilerden artık sıyrılalım. Aramızdaki anneler veya anne adayları mutlaka maruz kalmıştır şu lafa ‘sen iki canlısın iki kat yemelisin’. Ve sonrasında yanlış şekilde artan kilo, hatta çok sağlıksız şekilde artan iç yağ! Peki sonrasında ne oluyor biliyor muyuz? Gereğinden çok daha fazla alınan kalori, bebeğimizi beslemekten daha öteye geçiyor. Vücut içi yağ ile kaplayarak özellikle bebeğin gelişme alanını kısıtlıyor. Bebeğimiz maalesef çok daha kısıtlı bir alanda gelişimini sürdürmek zorunda kalıyor.

Annenin kan değerleri de olumsuz etkilendiği için yüksek kolesterole ve hatta bazı gebelerimizde gestasyonel diyabet denen gebelik diyabetine sebebiyet veriyor.

Gelin şimdi beraber doğrusunu öğrenelim. Elbette gebelik dönemi ek kalori ihtiyacını doğurur. Peki gebelik döneminde ne kadar ek kalori almalıyız?

Gebelik döneminin ilk yarısı gebelikten dolayı alınacak ek kalori miktarını hesaplayalım:

Gebelik döneminde bazal metabolizma yaklaşık yüzde 20 artış göstermektedir. Bu da 70 kilo olan bir gebe için yaklaşık 300 kalori ek anlamına gelmektedir. Gebeliğin ilk aylarında yaşanan bulantıya bağlı sebepler ve bebeğin gelişimi dikkate alındığında bu 300 kalori özellikle 20. Haftadan sonra kesinlik gereklidir. Yani gebemiz 2 katı beslenerek değil sadece yüzde 20 oranında bir ek ile bebeği için gerekli ihtiyacı karşılamış olacaktır.