Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kamuoyunda oluşan kanaatin aksine bütün ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) olmadığını belirterek, “Türkiye'de üretilen ürünlerin hiç birisinde GDO bulunmamaktadır. Halkımız meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketebilir” dedi. Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, bilgi kirliliğinden yakınarak, bilgi kirliliğinin halkı tedirgin ettiğini kaydetti.

MISIR, SOYA VE PAMUK GİRİYOR

Tüketicilerin her yediğinden şüphe duyar hale geldiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti: “Olası bir talep daralması durumunda, hem ürününü satamayan üreticilerimiz hem de yeterli beslenemeyen tüketicilerimiz zarar görecektir. Bilim adamlarının açıklamaları da göstermektedir ki, Türkiye'de üretilen meyve ve sebzelerin hiçbirisinde GDO bulunmamaktadır. Halk bu konuda rahat olsun ve vücudumuzun ihtiyacı olan meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketsinler.

DENETİM ŞART

Daha GDO'nun ne olduğunu bilmeyen insanların yalan yanlış açıklamalarına bakıp, domatesten, biberden, üzümden, elmadan ve narenciyeden ve diğer meyve ve sebzelerden korkmasınlar. Hali hazırda Türkiye'ye giren GDO'lu ürünler ise mısır, soya, pamuk ve kanoladır."

Bayraktar, Türkiye'ye son yıllarda çok fazla ithal edilen mısır grizi ve DDGS gibi biyoyakıt ve nişasta üretim artıklarının tamamının GDO'lu olma ihtimalinin olduğu ve bu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığını, Türkiye'ye denetimsiz girdiğini, bu ürünlerin ülkeye girişinin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekti.


Hibrit tohumları ile asla karıştırmayın

Çıkarılan yönetmeliğin, Genetiği Değiştirilmiş Organizma(GDO)'lı üretim izninin önünü açmak için bir basamak olarak kullanılması gerektiğini anlatan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, söz konusu yönetmelikle, önce GDO'lu ürünlerin ithalatının başlaması, arkasından da çıkacak olan kanunla üretiminin yapılmasından korktuklarını kaydetti. Bayraktar,üretimde kullanılan bitki gelişim düzenleyicilerinin, zirai ilaçların, hibrit tohumların GDO'lar ile karıştırıldığına da vurgu yaptı.

Bakanlık: Armutta ilaç kalıntısı yok

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, 'AB ve özellikle Almanya'nın ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle almadığı armudu Türkiye'ye iade ettiği ve bu armutların Türk vatandaşlarının tüketimine sunulduğu' şeklindeki iddiaları yalanlayarak, içinde tarım ilacı bulunduğu belirlenen armudun Türk halkına yedirilmesinin asla söz konusu olmadığını açıkladı.Bakanlıktan söz konusu haberlere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin gerek AB ülkelerine, gerekse Rusya'ya ihraç ettiği yaş sebze ve meyvelerden, tarımsal ilaç kullanıldığı ve kalıntı bıraktığı belirlenen ürünlerle ilgili olarak, ihraç edilen ülkelerde tüketilmesinin hemen yasaklandığı ve anında imha edildiği hatırlatıldı./yeni şafak