Karara tepki gösteren Zuabi, "Eylemimin yasal olup olmadığına sağcı bir komisyon karar veremez" dedi.
 
Gazze'ye yardım götürmek amacıyla geçen yıl yola çıkan, ancak uluslararası sularda İsrail donanmasının düzenlediği ve 9 Türk'ün öldüğü baskına uğrayan Mavi Marmara gemisinin yolcuları arasında yer alan İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekili Hanen Zuabi'nin, bu gerekçeyle dönem sonuna kadar parlamento çalışmalarına katılması yasaklandı.
 
Balad Partisi üyesi Zuabi'nin yaklaşık iki hafta kadar sonra bitecek olan Knesset yaz dönemi çalışmalarına katılmaktan men edilmesi kararı, parlamentonun Etik Komisyonu tarafından alındı. Komisyon, Zuabi'nin Gazze Şeridi'nde uygulanan deniz ablukasını kırma niyetindeki filoya katılımının, devletin güvenliğine zarar veren ve Knesset üyelerinin hareket özgürlüğü ile bağdaşmayan bir eylem oluşturduğu kararına vardı. Kararı eleştiren Zuabi, filoya katılmayla ilgili eyleminin yasal olup olmadığı konusunda 'sağcı bir çoğunluğa sahip komisyon tarafından değil' yargı tarafından karar verilmesi gerektiğini belirtti.
 
ÜÇ ŞİKAYET VARDI
 
Zuabi hakkında, milletvekilleri tarafından, filoya katılarak "İsrail devletine karşı tavır aldığı gerekçesiyle" komisyona verilen üç ayrı şikayet bulunduğu ifade edildi. Karar uyarınca Zuabi, Knesset'te konuşma yapamayacak, tartışmalarda yer alamayacak; ancak oyunu kullanabilecek. Bu kararla ilk kez bir Arap milletvekiline Knesset tarihinde böyle bir ceza verildiği de belirtiliyor.
 
Fransız gemisi bugün Gazze açıklarında
 
Gazze'ye ablukayı kırmak isteyen bir Fransız gemisinin bu sabah bölgeye ulaşacağı belirtildi. Amaçlarının siyasi mesaj vermek olduğunu belirten 16 aktivist, gemide herhangi bir yardım malzemesi bulunmadığını belirtiyor. Yunanistan, Gazze'ye doğru yol almaya çalışan gemileri engellemişti. Fransız gemisi ise Mısır'ın İskenderiye limanına gideceklerini beyan etmişti. Gemi Filistin sularına ulaştığında yüzlerce balıkçı teknesi tarafından karşılancak.
 
yenişafak