Gazprom Başkanı Aleksiy Miller, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından kabulünde yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 2009 yılında sözleşme uyarınca 33 milyar metreküp gaz alması gerektiğini ancak Kiev'in 27 milyar metreküp gaz almak istediğini belirterek, ''Ukrayna sözleşmede belirtilenden daha az miktarda gaz almak istiyor. Gaz kullanmama durumunda şartlar açık. Kullanmadığınız gaz içinödeme yapmalısınız'' dedi.

Ukrayna'nın Rusya ile gaz miktarının alımı konusunda sözleşme tarihinden 6 ay önce uzlaşmaya varması gerektiğini belirten Miller, ''Ukrayna, Rusya ile anlaşmaya varamadığı yönünde bir açıklama yaptı. Bu tip anlaşmaların 6 ay önceden yapılması gerekiyor'' diye konuştu.

Medvedev de yaptığı konuşmada, Gazprom'un Ukrayna ile sorunu medeni şekilde halletmesi gerektiğini dile getirerek, ''Rusya'nın Ukraynalı partnerlere gelecekteki gaz işbirliği görüşmelerini sürdürmek için dayandığı bir sözleşme var'' ifadesini kullandı.

Kiev, uzun süreden beri Rusya ile 2009 yılında yapılan gaz anlaşmasının koşullarını değiştirmek istiyor. Kiev yönetimi, sözleşmedeki gaz fiyatı ve miktarının indirilmesi konusunda ısrar ediyor. Eski Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko, Rusya ile yapılan bu anlaşma nedeniyle görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, geçen yıl sorunda yaptığı açıklamada, Rusya'dan gaz miktarının bu yıl için 27 milyar metreküpe indirilmesi yönünde taleplerini ilettiklerini söylemişti.

AA