Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom 2011’in ilk çeyreğinde net gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 oranında artırdığını açıkladı. Gazprom ’dan yapılan açıklamada, karın 467,9 milyar rubleye (16 milyar dolar) ulaştığı, önceki rekor düzey 2008 yılı verilerini de aştığı kaydedildi.
 
Şirketin aynı dönemde toplam gelirleri ise yüzde 37,6 artarak 1 trilyon 316 milyar rubleye (45,6 milyar dolar) çıktı. Gazprom geçen yılın ilk çeyreğinde 33,1 milyar dolarlık gelir elde edebilmişti. 
 
Piyasa analistlerinin de beklentilerini aşan ilk dönem sonuçlarında ortalama fiyatlandırmada yüzde 15’lik artış, Rus rublesinin yüzde 7 civarında güçlenmesi, çeşitlendirme stratejisindeki başarı ve nakit alışındaki düzenlilik etkili oldu.
 
Gazprom’un 2011 ilk çeyreğinde elde ettiği 15.69 milyar dolarlık net gelir, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell ve BP’nin gelirlerinden çok daha yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, “Gazprom’un karşılaştırılabileceği enerji şirketleri arasındaki en yüksek gelir düzeyine karşılık gelmektedir. Gazprom ’un yalnızca 2011’in ilk çeyreğinde elde ettiği net gelir, Total’in 2010 yılının tamamında elde ettiği gelire ya da aynı dönemde Cnooc ve Statoil’in gelirleri toplamına denktir.” ifadesi yer aldı.
 
Rus devi bir önceki yıla göre yüzde 10 daha fazla doğalgaz satışı gerçekleştirerek ilk çeyrekte 178,3 milyar metreküpe ulaştı. Gazprom aralarında Türkiye’nin de bulunduğa Avrupa ülkelerine ihracatını yüzde 8,37 oranında artırarak 46,6 milyar metreküpe çıkardı.
 
Rezervler ve piyasa değeri bakımından dünyanın doğalgaz alanında yoğunlaşan en büyük enerji şirketi olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye’de BOTAŞ ile ortak olarak 25 yıldır faaliyet gösterdiği ve 2010’da Türkiye’ye 18.01 milyar metreküp gaz sevkiyatında bulunduğu ifade edildi.