Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi “Müze Kültürümüzü Tanıyoruz” projesi ile TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları kurumlar arası proje yarışmasında başarılı olarak hibe kazandı. TÜBİTAK bu proje için yaklaşık 34 bin TL bütçe ayırdı. Müze Kültürümüzü Tanıyoruz için ayrılan bütçenin tamamı, hedef kitle olarak alınan 62 öğrencinin bölge müzelerini gezerek tanımaları, müze eğitimi materyalleri ve etkinlikleri için harcanacak.
Müze Kültürümüzü Tanıyoruz” projesi; öğrencilerde kimlik ve tarih bilincinin gelişmesine, kentin ve bölgenin tarihsel ve kültürel öneminin kavranmasına, kültür varlıklarını koruma bilincinin oluşmasına, müzelerin anlam ve öneminin kavranmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi üyesi ve TÜBİTAK Proje Koordinatörü Dilek Parlakoğlu, proje hakkında yaptığı açıklamada, “Bu günün eğitim anlayışı sonucu değil, sonuca götüren becerileri, etkinlikleri, deneyimi, yaratıcı potansiyeli vurguladığına göre müzelerde süreçler önem kazanmaktadır ve eğitim etkinlikleri keşfedici ve yaşantısal olmak zorundadır. Okullarda müze eğitimi bilincinin henüz yerleşmemesi, bu konuda yeterli bilgi ve yaşantıya sahip olunmaması yüzünden müzeler, eğitim amaçlı yaşanılan ve tüketilen materyaller olma özelliğine sahip olamamaktadırlar. Oysa ki müzeler, bir toplumun tarihi, kültürel, doğal gibi değerlerinin toplandığı, korunduğu ve eğitsel amaçlarla sergilendiği mekânlardır” dedi.
“Müze eğitimi öğrenciler açısından, sadece müzede gezmeleriyle sınırlı değildir” diyen Parlakoğlu, “Müze eğitimi gezilerin dışında müzede eğitim programları ve müze dışı eğitsel etkinlikleriyle bir bütündür. Bu nedenle planladığımız ilköğretim öğrencileri ile uygulamaya geçilecek olan müze eğitimi projesinde müzede eğitim programları ve müze dışı eğitsel etkinliklerinde yaratıcı drama, öykü oluşturma, rol oynama, doğaçlama, tiyatro gibi yöntemlerinden yararlanılacaktır. TÜBİTAK tarafından kabul edilen projemiz 21 eylül 2012 tarihinde başlayarak 31 Mayıs 2013 tarihinde sonlanacaktır. Proje etkinlikleri haftada bir gün olmak üzere toplam 30 hafta devam edecektir” şeklinde konuştu.
Müze Kültürümüzü Tanıyoruz” projesinde hedef kitle olarak alınan Gazipaşa İlköğretim Okulu 2D sınıfı öğrencileri önümüzdeki yıl uygulanacak proje haberi ile sevindi. Sınıf öğretmenleri Kadriye Turan ve Okul Müdürü Nazmi Tuğrul, okullarında TÜBİTAK destekli projenin uygulanmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg