İç tüketimi karşılamak için Türkiye'ye gelen boru hattına müdahale eden Ukrayna, günlük 2 milyon metreküp doğalgaz çekmeye başladı..

Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz alacakları nedeniyle patlak veren kriz, Avrupa'nın ardından Türkiye'ye de yansımaya başladı. Ukrayna, iç tüketimini karşılamak için Avrupa'ya ve Türkiye'ye gelen boru hatlarından gaz çekmeye başladı. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'nın, Batı Hattı olarak bilinen ve Rusya'dan Türkiye'ye uzanan borudan, günlük 2 milyon metreküp düzeyinde gaz çektiğini söyledi. Yetkililer, "Batı Hattı'ndan günlük 40 milyon metreküp gaz geliyordu. 38 milyon metreküpe düştü. Ukrayna, bir miktar Avrupa'ya bir miktar da Türkiye'ye gelen gazdan çekiyor. Türkiye'nin payına düşen 2 milyon metreküp" dedi.

"SIKINTI YOK"
Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ, gelişmeleri anı anına izliyor. BOTAŞ, Türkiye'nin iç tüketiminde arz yönlü bir sıkıntı olmaması için Rusya ile telefon trafiği yürütüyor. Rusya, Türkiye'nin ihtiyaç duymaması halinde Mavi Akım'dan verdiği gazın miktarını artıracak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, kışın bastırmasıyla birlikte konutlarda doğalgaz tüketiminin arttığını, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizin Türkiye'nin gerek sanayide gerekse konutlarda iç tüketimini karşılanmasında herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağı mesajını veriyor. Yetkililer, Ukrayna'nın Türkiye hattından daha fazla gaz çekmesinin beklenip beklenmediği sorusunu, "Bu belli değil. Bu konuda tam olarak bir şey söylemek mümkün değil" dedi.

SABAH