Çeçenistan"ın önde gelen insan hakları savunucularından Natalya Estemirova, kafasına iki kurşun sıkılarak öldürüldü. Bir numaralı şüpheli olan Çeçen Devlet Başkanı Kadirov, “Ben kadınları öldürmem” diyor. Ancak Kadirov"un, başörtüsü zorunluluğunu eleştirdiği için geçen yıl makamına çağırdığı Estemirova, bu görüşmede öyle korkmuştu ki aylarca ülkesine dönememişti.

ÇEÇENİSTAN"daki insan hakları ihlallerini inceleyen Çeçen asıllı Rus gazeteci Natalya Estemirova (50), önceki sabah başkent Grozni"deki evinden çıktıktan sonra, dört kişinin zoruyla beyaz bir araca bindirilerek kaçırıldı. Estemirova"nın başına iki kurşun sıkılmış cesedi, yine Rusya"ya bağlı olan komşu İnguşetya "daki Gaziyurt köyü yakınlarında bir yol kenarında birkaç saat sonra bulundu. Estemirova, son günlerde, “son derece hassas” bir insan hakları dosyası üstünde çalışıyordu.

Ülkedeki insan hakları savunucularına yönelik faili meçhul cinayetlere bir yenisini daha ekleyen olay, tüm gözleri, Kremlin"in desteklediği Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov"a çevirdi. Çeçenistan"da görevli araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya"nın 2006"daki faili meçhul cinayetinin ardından “Ben kadınları öldürmem” diyen Kadirov, Estemirova cinayetini de “sinsi ve kışkırtıcı” buldu.

Muhaliflerine yönelik acımasızlığıyla tanınan Kadirov, soruşturmayı bizzat takip edeceğini belirtirken, sözcüsü Alvi Kerimov da, “Bir resmi ve bir de gayrıresmi iki soruşturma açılması talimatı verildi” dedi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de, Estemirova"nın “yaptığı çok yararlı işler” yüzünden öldürüldüğünü kabul ederek, sorumluların yakalanıp cezalandırılacağını açıkladı. ABD ve AB ise cinayeti kınadı.

Kadirov tehdit etmiş

Buna karşın, Estemirova"nın çalıştığı Rus insan hakları örgütü Memoril"ın Başkanı Aleg Orlov şunları söyledi: “Cinayetten kimin sorumlu olduğunu biliyorum. Adı Ramzan Kadirov. Natalya"yı tehdit etmiş ve şahsi düşmanı ilan etmişti. İnfaz emrini bizzat kendisi mi verdi, yoksa patronunu memnun etmek isteyen bir yakını mı; bunu bilemem.”
Estemirova, 2008 yılının mart ayında, hükümetin getirdiği “başörtü zorunluluğu” uygulamasını eleştirince Kadirov"un makamına çağrılmıştı. Tehditlerden korkan Estemirova, birkaç ay yurtdışında yaşadıktan sonra, arkadaşlarının “gitme” ısrarına rağmen cesurca Grozni"ye döndü.

Hürriyet