Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye"nin Ortadoğu politikasına yönelik “Neden şimdi Ortadoğu ile ilgileniyorsunuz” diye soran Suudi gazeteciye tepki göstererek, “Tarihi şöyle bir incelersen, Türkiye"nin tarihten gelen bir misyonu olduğunu gayet iyi anlarsın” dedi.
İsrail"in Gazze"ye yönelik başlattığı kanlı saldırının ardından bölge ülkelerini kapsayan Ortadoğu turu çerçevesinde Suudi Arabistan"a da giden Erdoğan, Riyad"daki temasları sırasında Suudi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu turu kapsamında gittiği ülkelerdeki temaslarını içeren görüntüler, basın yayın kuruluşlarına Başbakanlık Basın Merkezi tarafından dağıtıldı. Erdoğan, İsrail"in Gazze saldırıları karşısında “Ben duygusal değilim sadece sorumluyum. İsrail"i de sorumlu olmaya davet ediyorum. İsrail"in yaptığı zulümden başka bir şey değil” diye konuştu. Erdoğan, bölge ülkelerinin de bu sürecin bir insanlık dramı olduğunu kabul ettiklerini dile getirdi.

Gazze açık hapishane

Erdoğan, Haziran 2008 ateşkes anlaşmasının arabulucu ülkesinin Mısır olduğunu hatırlatarak, 6 aylık ateşkesin korunduğunu ancak Hamas"ın vurduğunu kaydetti. Erdoğan, ambargonun kaldırılması şartına İsrail"in uymadığını, Gazze"de insanların adeta bir açık hapishanede yaşadığını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:
“Aslında Filistin"in geneli hapishane. İnsanlığın burada duyarlı olması gerekiyor. Ben yeniden dünyaya sesleniyorum. Lütfen Gürcistan"da gösterdiğinizi niçin burada göstermiyorsunuz? Rusya Gürcistan"da bir olaya başladı. Birleşmiş Milletler anında seferber oldu. Amerika seferber oldu. Avrupa Birliği üyesi ülkeler seferber oldu. Bunun dışında olanlar seferber oldu. Peki Gazze"de orantısız güç kullanılarak vurulurken kimsenin kılı kıpırdamadı.”

Suudi gazeteciye tepki

Erdoğan, Suudi bir gazetecinin "Neden Türkiye, Ortadoğu"da bu sorunla bu kadar yakından ilgileniyor? Geçmişte uzak duruyordu, ilgilenmiyordu" sorusuna karşılık da, Türkiye"nin geçmişte de Ortadoğu ile çok ilgili olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Biz geçmişte de çok ilgiliydik. Tarihten gelen bir misyonumuz var. Tarihi şöyle bir incelersen ne kadar Ortadoğu ile iç içe olduğumuzu gayet iyi anlarsın” diye tepki gösterdi.

MİLLİYET