AKP, Meclis Adalete Komisyonu’nda verdiği son dakika teklifiyle onlarca gazeteciyi hapse attıracak düzenlemeye imza attı.

Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmelerine bugün de devam edilen 3. Yargı Paketi’ne AKP’li iki milletvekili tarafından çok sayıda gazeteciyi ilgilendirecek son dakika düzenlemesi eklendi.

AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve İstanbul Milletvekili Bülent Ruran tarafından verilen ve kabul edilen önergeye göre, Türkiye’de pek çok karanlık yapıyı, olayı aydınlatan ve haber değeri taşıyan ses kayıtları basın ve yayın yoluyla yayınlanamayacak. Üstelik bu kayıtlar ifşa olmuş kayıtlar olsalar bile.

Yayınlayan gazeteciler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 4 bin gün adli para cezasıyla cezalandırılacaklar. Hapis cezası paraya da çevrilemeyecek.

İLK HALİNDE BU YOKTU

Yasanın ilk halinde haber değeri taşıyan, kamuoyunu ilgilendiren ses kayıtlarının ifşa olmuş olması halinde gazetecilerin bunları haber yapması suç kapsamında değildi. Ceza bu kayıtları yapan ve ifşa edene veriliyordu. Ancak AKP’li iki milletvekilinin teklifiyle ceza kapsamına gazeteciler de alındı.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve Alt Komisyondan geçen metin şöyleydi:

“Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yalı kadar hapis ve dörtbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır”

AKP’li iki milletvekilinin son dakikada verdiği teklif ise şöyle:

“İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE İHLAL GAZETECİLERE HAPİSHANE YOLU

Dünyada örneği yalnızca diktatöryal ülkelerde görülen bu uygulamayla çok sayıda gazetecinin hapishaneye girmesinin önü açıldı.

Dünyada ifşa olan ve kamu yararı bulunan ses ve görüntü kayıtlarını gazetelerin haber yapmasına ceza verilmiyor. Görüntüyü kaydeden ve ifşa eden ceza alırken, kamuoyuna malolmuş üzerinde tartışma çıkmış, haber değeri taşıyan ve kamu yararı bulunan bu tip verilerin haber yapılıp yapılmaması tamamen gazetecilik ilkelerine bırakılmış durumda.

Türkiye’de son yıllarda 27 Nisan E Muhtırası’ndan, darbe planlarına; Başbakan Erdoğan’a hakaretten, İsrail casus uçaklarının Türkiye’deki faaliyetlerine kadar pek çok olay ses kayıtları sayesinde aydınlandı.

İnternete düşen ses kayıtlarını tamamen bazı yayın organları kendi ilkeleri doğrultusunda haberleştirmemeyi tercih ederken, bazı yayın organları ise kamu yararı ve haber değeri gördüğü için yayınladı.