Örgütün başkan yardımcısı Robert Mahoney'nin imzasını taşıyan analizin başlığı "Reformlardan vazgeçen Türkiye, kanun yoluyla baskı uyguluyor."

Mahoney analizine Türkiye'de hukuk sisteminin çatırdadığını, mevzuatın da antika ve muğlak olduğunu söyleyerek başlıyor.

Mahoney'ye göre siyasi yelpazenin her kanadından politikacılar ve resmi yetkililer, bu mevzuatı skandalları ortaya çıkaran muhabirlere ve muhalif yorumculara karşı bir silah olarak kullanmanın cazibesine karşı koyamıyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor

"ABD, Türkiye'nin insan hakları ve basın özgürlüğü sicilini sorgulamakta çekimser gözüküyor. Washington, bir NATO üyesi ve bölgedeki kritik bir ABD müttefiki olarak Türkiye'yi İran, Irak, Suriye gibi komşularına kıyasla ilerici ve laik bir demokrasi, ifade özgürlüğü alanında bir model olarak tanımlamaktan memnun."

"Ancak gazeteciler, özellikle de Kürt ve solcu gazeteciler için ifade özgürlüğü, politik ve ekonomik gelişmelerle aynı düzeyde ilerleme göstermedi."

Basına yönelik saldırıları ele alan raporda, "Bugünün Türkiyesinde eleştirel bir gazetecinin avukatını hazır tutması şart" tespiti yapıldı.