Şahdeniz anlaşması ile hattın işleticisi BOTAŞ İnternational Limited’in (BIL) zararının 100 milyon liralık kısmı karşılanacak.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Anlaşma böyle devam etse BIL  1 milyar dolar zarar ederdi. Ancak şimdi 3.7 milyar dolar kâr getirecek. Ayrıca hatta neredeyse 250 milyon doları bulacak rehabilitasyonları biz ödemeyeceğiz” dedi.

Gelir yerine zarar
Yıldız, Şahdeniz’de atılan imzalar ile Azerbaycan’dan fiyat revizyonu hakkının alındığını ve fiyat garantisi sağlandığını bildirdi.

2006’de hayata geçirilen BTC projesinin Türkiye işletilmesi BOTAŞ’a verildi. Yıllar içinde anlaşma hükümleri nedeniyle projenin yapancı ortağı BTC Co.’nun gelirleri artarken, BIL gelir kaybına uğradı.

Bunun üzerine doğalgaz fiyatlarındaki artış da eklenince Türkiye, çok büyük gelir beklenen hattın işletmesinden sadece 2008 sonu itibarıyla 200 milyon dolara yakın zarar etti.
Şahdeniz 2 projesi kapsamında imzalanan anlaşmayla ilgili bilgi veren Yıldız, son yıllarda artan doğalgaz fiyatlarının BIL’i yılda 30 milyon dolar zarar ettirdiğini belirterek, “Madem bu hat bizim değil işletmeciyiz,  maliyetleri istedik. Normal piyasa fiyatlarının çok altında rakama anlaştık. Ayrıca konsorsiyum BIL’in bugüne kadarki 100 milyon dolarlık zararını karşılayacak” dedi.
Taner Yıldız, bundan sonra daha önceki hataları düşülmemesi için önlem aldıklarını kaydetti.

6 milyar metreküp gaz
Konsorsiyumun anlaşma sonrası yaklaşık 22 milyar dolar yatırım yaparak 2018 yılına kadar gaz üreteceğini belirten Yıldız, “Şahdeniz-2’de 6 milyar metreküp gazı Türkiye’ye alacağız. Bu gazı 3. ülkelere de ihraç hakkımız (re-export) var. 10 milyar metreküp gaz da Avrupa’ya ihraç edilecek” diye konuştu.

Garanti fiyat

Enerji Bakın taner Yıldız, Azeri gazı anlaşmasında 2018’e kadar fiyat revizyon haklarını dondurarak Azeri gazı fiyatını da garanti altına aldıklarını söyledi. Yıldız, Şahdeniz anlaşması ile Türkiye’nin bölgedeki “geçiş ülkesi” konumunun güçlendiğini ifade ederek, “Anlaşma ile “Avrupa’ya gaz gidecekse bunun Türkiye’siz olmayacağını gösterdik. ‘Bu gaz taşınmazsa biz insiyatif alacağız’ dedik. Yeni boru hattı planlıyoruz. Bu da güçlü bir alternatiftir ama Nabucco’ya karşı üretilmiş alternatif değildir” dedi.

bugün