Batı Şeria'da Bileyn'de dün düzenlenen gösteride, İsrail askerlerinin göstericileri dağıtmak amacıyla attığı çok sayıdaki gaz bombasından zehirlenen 36 yaşındaki Filistinli kadın, bugün hayatını kaybetti.

Cevahir Ebu Rahma adlı kadın, haftalık olağan protesto gösterisi sırasında atılan çok sayıdaki gaz bombasından zehirlenmiş ve Ramallah'ta hastaneye kaldırılmıştı.

Filistinli doktorların Ebu Rahma'yı hastanede hayata döndürmek için büyük çaba gösterdikleri, ancak genç kadının tedaviye cevap vermediği belirtildi.

Ynet haber sitesi, İsrail ordusu kaynaklarının, Cevahir Ebu Rahma'nın hastaneden evine gönderildikten sonra öldüğünü iddia ettiklerini belirtti. Ancak, Ramallah'taki hastane kaynakları bu iddiayı yalanladı. Doktorlar, genç kadının hastaneye bilincini kaybetmiş ve soluk alamaz bir halde getirildiğini, bu nedenle derhal yoğun bakım servisine kaldırıldığını belirttiler. Filistinli doktorlara göre, Cevahir Ebu Rahma, soluduğu yüksek miktarda zehir nedeniyle, kan zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

Cevahir Ebu Rahma, yine bir olağan gösteri sırasında İsrail askerlerince vurularak öldürülen Beszam Ebu Rahma'nın kardeşi idi. Bessam Ebu Rahma, 17 Nisan 2009'de yapılan gösteri sırasında atılan bir gaz bombasının göğsüne isabet etmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Ebu Rahma'ların bir diğer kardeşi Eşref Ebu Rahma ise yine Batı Şeria'daki Filistin kasabalarından Naalin'de yapılan bir gösteride, İsrail askerlerince gözaltına alınmış; Eşref, gözleri ve elleri bağlı bir halde tutulurken, bir İsrail askerince yakın mesafeden vurulmuştu.

Bileyn Halk Komitesi'nden Muhammed Katib, barışçıl bir gösteriye İsrail'in verdiği gayri insani ve sert karşılığın bir insan hayatına daha malolduğunu belirterek, bu nedenle şoke olduklarını dile getirdi.

Bileyn köylülerinin hakkı için mücadele veren avukatlardan Michael Sfard ise Bessam Ebu Rahma'nın doğrudan kendisini hedefleyen bir atışla öldürüldüğünü, kız kardeşinin ise gazın solunum yollarını tıkaması nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederken, "İsrail işgal rejimine karşı mücadele veren iki cesur insanının ölümünden sorumlu olanların soruşturma konusu yapılmadığının" altını çizdi. Sfard, Bu duruma karşı sessiz kalmayacaklarını ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizip, sorumluların mutlaka cezalandırılacağını, bu sağlanıncaya kadar her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti.

AA