Uluslararası Gay ve Lezbiyen Seyahat Acenteleri Birliği'nin (IGLTA) Dünya Başkanı Tom Nibbio, dünyadaki ekonomik krizin de en son etkileyeceği topluluğun gay ve lezbiyenler olduğunu belirterek, "Türkiye önümüzdeki süreçte bu alanda yıldız olabilir. Bodrum ve özellikle Kuşadası gay ve lezbiyen turizmi için son derece olumlu şartlara sahip" dedi.
Uluslararası Gay ve Lezbiyen Seyahat Acenteleri Birliği'nin (IGLTA) düzenlediği uluslararası sempozyum Kuşadası'nda devam ediyor.
25 yıl önce kurulan ve merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Miami kentinde bulunan IGLTA'ye bağlı 159 turizm şirketi bulunuyor. Dünyada en fazla harcama yapan turist profili sıralamasında en önde yer alan gay ve lezbiyen turistlerin Türkiye pazarına kazandırılması yönelik çalışmalar sonunda Nisan ayında Türkiye'ye davet edilen IGLTA Avrupa Satış ve Pazarlama Temsilcisi Carlos Kykta, sempozyumu yapmak için kıyasıya bir rekabet içerisinde olan Kuşadası ve Bodrum arasında ayırım yapmayarak,
sempozyumun 6-7 Ekim'de Bodrum'da, 8-9 Ekim'de ise Kuşadası'nda gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Dünyadaki gay ve lezbiyen turizm şirketlerini buluşturan sempozyumun Kuşadası ayağı Kısmet Otel'de başladı. Kısmet Otel'de 2 gün boyunca sürecek olan sempozyumun ardından gay ve lezbiyen seyahat acentesi temsilcileri son iki gün ise İstanbul'a turistik amaçlı bir gezi gerçekleştirecek.
Kuşadası'ndaki sempozyuma IGLTA Dünya Başkanı Tom Nibbio ile çok sayıda Amerikalı gay ve lezbiyen seyahat acentesi temsilcisi katılıyor. IGLTA İzmir Temsilcisi ve Tur&Tur Seyanat Acentesinin sahibi Yusuf Savat'ın rehberliğinde bölgedeki tarihi ve turistik yerleri de gezen IGLTA üyeleri, Bodrum'dan sonra Kuşadası'nın da gay ve lezbiyen turizmi için önemli bir Pazar olduğunu belirtiler.
IGLTA Dünya Başkanı Tom Nibbio, birliğe çoğu Amerika Birleşik Devletleri'nden olmak üzere dünyadan 159 seyahat acentesinin üye olduğunu belirterek, üye acentelerin sahiplerinden pek çoğunun da gay olduğunu söyledi. Bir gay turistin günde ortalama 600 dolar harcama yaptığına dikkati çeken Nibbio, "Gaylar, bakmakla yükümlü oldukları bir aileleri olmadığı için daha rahat hareket ediyor ve harcama yapıyor. Ayrıca, dünyadaki ekonomik krizin de en son etkileyeceği topluluk gay ve lezbiyenler. Türkiye
önümüzdeki süreçte bu alanda yıldız olabilir. Bodrum ve özellikle Kuşadası gay ve lezbiyen turizmi için son derece olumlu şartlara sahip. IGLTA'ya sadece seyahat acenteleri değil oteller, barlar, restoran ve kafeler de üye. İstanbul, Kuşadası ve Bodrum'da üye iş yerlerimiz var. Türkiye her şeye sahip; tarih, doğa gibi. Sadece bir düğmeye basmak gerekiyor. Bu sempozyum ile düğmeye bastık. Bodrum ve Kuşadası gay turizmi ile son derece önemli bir miktarda bir gelir elde edecek. Kuşadası ve Bodrum'un daha da
gelişmesi ve Kanarya adaları ile Mallorca gibi yerlerle rekabet etmesi için gaylere özel etkinlikler gerçekleştirmesi gerekiyor" dedi.
Konuklara rehberlik eden ve organizasyonda gören alan IGLTA İzmir Temsilcisi Tur&Tur Seyahat Acentesinin Sahibi Yusuf Savat ise uzun uğraşlar sonucu Kuşadası ve Bodrum'da yapılmasına karar verilen sempozyumun amacına ulaştığını söyledi. Gay ve lezbiyen turizminin dünya turizminde yaklaşık 60 milyar dolarlık bir yer kapladığını belirten Savat, son yıllarda İtalya'nın bu büyük pastanın neredeyse tamamını tek başına aldığını söyledi. Amaçlarının Türkiye'yi dünyaya tanıtmak ve Türk turizmciler olarak en çok döviz bırakan turist grubu olan gay ve lezbiyenleri Türkiye'ye çekmek olduğunu anlatan Savat, "Bunun için çok çabalıyoruz. İlk girişimlerimizin meyvelerini almaya başladık. Gay ve lezbiyen turizminin gelişmesinde sempozyumun çok önemli katkıları olacak. Kuşadası ve Bodrum gay turizmi sayesinde yeniden parlayan yıldız olacak" diye konuştu.