Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, dizilerdeki ayrımcılığa karşı harekete geçti. Yapımcıları arayarak ricada bulunan kurum başkanı Küçük, 'Öyle Bir Geçer Zaman ki' dizisindeki 'gavur' ifadesinin çıkartılmasını istedi

BaŞbakanlIk İnsan Hakları Başkanlığı, popüler dizilerde insan haklarına vurgu yapan mesajlar verilmesi için harekete geçti. Yapımcıları bizzat arayan kurum Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, senaryolarda gizli bir şekilde insan haklarına ilişkin mesajlar verilmesi için ricada bulundu. Son olarak 'Öyle Bir Geçer Zaman ki' adlı dizinin yapımcısıyla konuşan küçük, 'gavur' ifadesinin ırk ayrımcılığı içerdiğine vurgu yaptı.

YAPIMCILARLA İRTİBATA GEÇTİ
Türkiye'nin insan hakları karnesini olumlu yöne götürmek için söylemlerin ötesinde vatandaşa insan hakları konusunda mesajlar verecek yapımlara ihtiyaç olduğunu belirten Küçük, halkın yoğun şekilde izlediği dizilerle irtibat kurduklarını söyledi. Kurtlar Vadisi, Ezel, Aşk-ı Memnu ve Yaprak Dökümü dizilerinin yapımcılarıyla görüştüğünü ve senaryolarda insan hakları konusuna dolaylı olarak vurgu yapılmasını istediklerini belirten Küçük, son olarak 'Öyle Bir Geçer Zaman ki' adlı dizinin yapımcılarıyla irtibata geçtiğini söyledi.

EYLEME ODAKLANMAK GEREK
Dizide 'yuva yıkan kadın' rolündeki 'Carolin' karakterine, babaanne 'Hasefe' karakterinin 'gavur' diye hitap etmesinin yanlışlığına dikkat çektiğini belirten Küçük, 'Bu göbekten ayrımcılıktır. Bu tür ayrımcı kelimelerin kullanılmaması gerekir. Bu filmi izlerken bir yabancı kadına karşı gavur denildiğinde hep birlikte 'iyi dedi' diyoruz. Burada eyleme odaklanılsın, kadının yabancılığına değil. Ahlaksız kadın dese kimse bir şey demez' mesajı verdiğini söyledi. Dizide çocukların babalarından çok fazla şiddet gördüğünü de belirten Küçük, bunu göstermek yerine hissettirilmesinin daha uygun olacağını ifade etti.

ANKA