ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ''İran'a askeri bir operasyonun, bu ülkenin nükleer faaliyetleriyle ilgili soruna uzun vadeli bir çözüm getirmeyeceğini ve bölünmüş bir halkı birleştireceğini'' savundu.

Washington'daki bir toplantıda konuşan Gates, ''İran'a yaptırımların, Tahran'ın beklediğinden çok daha sert bir etki yaptığını ve İran yönetimi arasında bölünmeler yaratmaya başladığını'' söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile arasının açık olduğunu ve aralarındaki bu anlaşmazlığın giderek arttığını da savunan Gates, ''Hamaney'in, Ahmedinejad'ın yaptırımların ekonomi üzerindeki etkisine dair kendisine yalan söylediğini düşünmeye başladığına dair bazı kanıtlarımız bile var'' ifadesini kullandı.

İran'a nükleer programından dolayı olası bir askeri operasyon düzenlenmesi konusunda da Gates, İranlı liderlerin nükleer silah edinme niyetinin hala sürdüğünü, ancak askeri operasyonun soruna uzun vadeli bir çözüm getirmeyeceğini ve sadece İran'ın nükleer kapasiteye ulaşmasını 2-3 yıl daha geciktireceğini kaydetti.

Gates, ''Bana kalırsa, askeri bir çözüm, bölünmüş bir halkı biraraya toplayacak, onları nükleer silah edinmeye tamamen kendilerini adamış hale getirecek. Daha da derine inecekler ve gizlenecekler. İran'ın nükleer silah kapasitesine erişmesinin engellenmesine yönelik tek uzun vadeli çözüm, İranlılıların, bunun kendi çıkarlarına olmadığına karar vermesiyle olur. Diğer herşey kısa vadeli çözümlerdir'' diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Gates, Afganistan ile ilgili olarak da, ''Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin savaş stratejisi konusunda ABD ile anlaşmazlık içinde olduğu'' söylemlerini reddetti.

A.A.