Tasarruf sadece, finansal anlamda yapılan birikim, elektrik, su ve doğal gazda kullanımı azaltmak değil. İsraf boyutundaki tüketime de engel olmak gerekiyor. Özellikle aile bütçesinde hatırı sayılır bir yeri olan giyim alışverişlerinde kendinizi frenleyin. Yıllık gelirin ortalama yüzde 6-7'si giyim ve ayakkabıya gidiyor.

SAĞLIKTAN DAHA FAZLA

Bu oran yüzde 2 olan sağlık, yüzde 2.3 olan eğitim harcamasından çok daha fazla. 3-4 kişilik ailede gider daha da artıyor. Yılda 4-5 bin lirayı aşan harcamalar söz konusu. Belki de hayatımız boyunca en fazla kıyafete para yatırıyoruz ve çoğu zaman bize az gibi gelen bu giderleri görmezden geliyoruz. Fakat küçük dokunuşlarla giyim harcamasını aşağı çekebilirsiniz.

YALNIZ GİTMEYİN

Öncelikle alışverişe çıkmadan önce dolaptaki elbiselerin bir dökümünü yapın. İkamesi olan kıyafetler varken, sırf ‘X markası' diye benzerini almayın. İhtiyacınız için aldığınız giysi hoşunuza gidiyorsa alın, şüpheniz varsa bırakın. Alışverişe yalnız çıkmayın. Yanınızda sizi frenleyecek, mantıklı kararlar vermeniz konusunda yardımcı olacak birisinin olmasına özen gösterin.

TEK SEFERLİK KİRALA

Abiye elbise, gelinlik, nişanlık gibi tek kullanımlık giysileri satın almak yerine kiralayın. Bu ürünlere tonlarca para ödeniyor. Kiralayıp yüzde 80-90 tasarruf yapabilirsiniz. ‘Başkasının giydiğini giymem' demeyin, gerekirse tanıdıklarınızdan ödünç almayı düşünün.

YILLARCA DOLAPTA TUTMAYIN

İlle de alacaksanız, işiniz bittikten sonra satmayı deneyin ya da ihtiyacı olanlara verin. Sonuçta bunlar milli servet. Yıllarca dolapta tutmayın. ‘nasilsa1gun', ‘londonsmokin', ‘bencekirala.', ‘davetcokelbisemyok', ‘dugun' gibi birçok internet sitesi size alternatif sunabilir, araştırın.

MODADA İKİNCİ EL

Kullanmadığınız iyi durumdaki giysilerinizi satabilir ya da takas yoluyla değiştirebilirsiniz. Bunun için ‘modacruz.', ‘gardrops.', ‘dolap.com', ‘tarz2.com', ‘luxiko', ‘sosyalmedyakampusu', ‘sahibinden', ‘esyapaylas' siteleri yoğun kullanılıyor.

MEVSİMİNDE ALMAYIN!

Sezon dışı ürünleri çok daha ucuz fiyata satın alabilirsiniz. İlkbahar ve yaz ürünlerini sonbaharda, sonbahar ve kış ürünlerini de ilkbaharda satın alırsanız yüzde 60-70 avantaj sağlayabilirsiniz. En fazla indirim genelde

PRATİK BİLGİLER

✘Yalnızca kuru temizleme gerektiren kıyafetler daha pahalıya mal olur, hesabı iyi yapın.

✘Mağaza ve internet fiyatlarını mutlaka kıyaslayın.

✘E-ticaret sitelerinde ve outlet mağazalarında aynı kıyafeti daha ucuza bulabilirsiniz.

✘ Çocuk kıyafeti, çorap, iç çamaşırı gibi ürünleri toptancılardan almaya gayret edin.

✘Modası geçen, eskimiş, yıpranmış giysilerinizi onarın, dikin, kesin, yama ekleyin. Güncel modaya uyumlu hale getirin.

✘Alışverişte sakin saatleri ve kalabalık olmayan ortamları tercih edin.

✘Modaya çok fazla takılmayın, önce faydasını düşünün.

✘Çok para verip pişman olduğunuz ya da ihtiyacınız olmadığını anladığınız ürünleri iade edin ya da değiştirin. 30 gün yasal hakkınız var.

✘Fiyatı çok ucuz diye kalitesiz ürün almayın.

✘Sık kullandığınız ürünü kaliteli alın.

✘Aldığınız kıyafetin sık kullandığınız diğer kıyafetlerle uyumuna dikkat edin.

✘Giysileri almadan mutlaka deneyin, dikim ve malzeme kalitesini kontrol edin.