Henüz tespit edilmeyen yeni fiyat, hesaplara 15 Nisan başlangış kabul edilerek yansıtılacak

Azerbaycan"da Türkiye"nin açtığı Bakü Şehitler Camii"ne dün cemaatin dağılmasından sonra polisler geldi; “Tadilat nedeniyle birkaç gün kapatılmıştır” yazılı bir tebligat bıraktı...

Bir de "doğalgaz faturası" kesildi. Azerbaycan Petrol Şirketi Başkanı, “Zammı 15 Nisan"da başlatacağız, fiyat düşük kaldı” dedi. Erdoğan bu kararı, "Düşündürücüdür" diye yorumladı...

Türkiye ile Ermenistan"ın mutabakatı ardından, Azerbaycan"dan Türkiye"ye karşı atak geldi. Azeriler, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini normalleştirecek “yol haritasının” açıklanması üzerine Türkiye"ye “doğalgaz faturası” kesti. Ayrıca Türkiye"nin açtığı Bakü Şehitler Camii de dün ani bir kararla polisler tarafından kapısına kilit vurularak ibadete kapatıldı.

Azerbaycan"ın başkenti Bakü"de, Türk ve Azeri şehitliğinin yanında bulunan Bakü Şehitler Camii"ne dün öğle namazı kılınıp, cemaatin dağılmasından sonra polisler geldi. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılan ve din görevlileri de Türkiye"den gönderilen Şehitler Camii"nin kapısına kilit vuran polisler, “Tadilat nedeniyle birkaç gün kapatılmıştır” yazılı bir tebligat bıraktılar. Konuyla ilgili daha geniş bilgi alabilmek için aradığımız Yeni Musavat Gazetesi Yayın Müdür Yardımcısı Azer Ayhan şu bilgileri verdi. “Bize de sabah saatlerinde böyle bir duyum geldi. Bunun üzerine muhabirimizi oraya gönderdik. Şehitler camiinin öğle namazından sonra gelen polisler tarafından kapatıldığını söyledi. Camideki din görevlisine de neden kapatıldığına ilişkin bir açıklama yapılmamış ama polisler, tadilat-tamirat nedeniyle birkaç günlüğüne kapatılmıştır, yazılı bir tebligat bırakmışlar. Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasıyla ilgili bir tepki olarak kapatıldığı anlaşılıyor ama resmi bir açıklama yapılmadı.”

14 yıllık cami

Bakü Şehitler Camii 28 Haziran 1995"te hizmete açıldı. 1918"de Azerbaycan"ı işgal eden Ermeni ve Kızılordu Muhafızlarına karşı Azerilere yardıma giden Nuri Paşa komutasındaki “Kafkas İslam Ordusu”nda yer alan ve şehit olan 1130 Türk askerinin anısına Bakü"de yaptırılan “Türk Şehitliği”nin yanındaki camiyi Türkiye Diyanet Vakfı yaptırdı. 2001"de de Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde gerginlik yaşanması üzerine Azeriler bu caminin içindeki çeşmeyi yıkmışlardı. Türkiye"nin nota vermesi üzerine, Azeriler yaptıkları resmi açıklamada, “Şehitler Çeşmesi"nin su baskınını önlemek için yıkıldığını” açıkladılar. Ayrıca Azeri yetkililerin müdahalesiyle ezan sesinin dışarıya verilmesi de engellendi.

Doğalgaza zam

Azerbaycan, Türkiye"ye sattığı doğalgazın fiyatını artıracağını açıkladı. Henüz tespit edilmeyen yeni fiyat, hesaplara 15 Nisan başlangıç kabul edilerek yansıtılacak. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi"nin (SOCAR) Başkanı Rövneg Abdullayev, bu konuda Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Türkmenistan"ın başkenti Aşkabat"ta yapılan konferans çerçevesinde Türkiye"nin Enerji Bakanlığı ve Botaş Şirketi ile müzakereler yapıldığını belirten Abdullayev, bugüne kadar Türkiye"ye metreküpü 120 dolardan satılan doğalgazın zamlı yeni fiyatının 15 Nisan başlangıç kabul edilerek hesaplara yansıtılacağını bildirdi. SOCAR Başkanı, “Biliyorsunuz 2001 yılında Şahdeniz Anlaşması çok geniş katılımlı imzalanmıştı. O zaman biz Rusya"dan 30 dolara gaz aldığımızda, Türkiye ile de 120 dolardan doğalgaz satmak için anlaşma yapmıştık. Şimdi bu mukavele eskidi. Fiyatlar çok yükseldi” dedi.