Pique, karambolde seken topu tamamladı, Milli Takımı grupta üçüncü sıraya kadar yolladı

Rakibimiz İspanya... Dünya klasmanında "bir" numara, son "şampiyon"... Üstüne üstlük 29 maçtır yenilmiyorlar. Dünyanın en iyi pas yapan takımı, rakiplerinin adeta başını döndürüyorlar. Böylesi donanımlara sahip bir takım karşısında mücadele etmek, puan ya da puanlar almak kolay mı? Hem sahada hem de kağıt üzerinde "favoriler"... Ancaaak gözardı edilen bir Türkiye gerçeği vardı ortada... Bizim de apoletlerimiz vardı. Biz de ilklere imza atan ekiptik. Rakibimizden gözle görülür tek eksiğimiz, onlar kadar profesyonel değildik. Ligleri çabuk unutuyorlar, maça çabuk motive oluyorlar. Bizim gibi asla duygusal değiller!
İspanya karşısında eziliriz dedik, ilk yarıda tam tersi oldu. Oyuna iyi başladık, ilk ciddi pozisyonu Nihat"la yakaladık, orta sahada rakibi iyi kontrol ettik, fazla pas yapmasını önledik, toplara sahip olduk, atağa çıktık.
İskelet kadrodan Servet, Gökhan Zan ve Hamit Altıntop"un olmayışı kuşkusuz, Terim"in oyun stratejisini alt -üst eden faktörler idi. Balta"yı stopere çeken, İbrahim Üzülmez"i sol tarafa yerleştiren Terim"in ideal on biri her ne kadar "ofansif" ağırlıklı oyunculardan oluşsa da, çok adamla orta sahada rakibimize karşı iyi direndik, bir iki pozisyon dışında rakibe ilk yarıda çok ciddi pozisyon vermedik. Ne var ki, 60"da duran toptan yediğimiz gol, herşeyi tersine döndürdü.
Terim"in Ayhan, Sabri ve Gökhan Ünal hamleleri, bizce doğruydu. Ancak rakibin orta alanı iyi kullanması ve topu kanatlara yayması baskıyı da birlikte getirdi. Orta sahayı tamamen eline geçiren İspanya son on dakikayı pas yaparak, hücuma çıkarak kullandı, biz pozisyon üretemedik.
Zorluk derecesi yüksek maçlarda, bulduğun pozisyonu atacaksın. Bazen kaçan balık büyük oluyor! Ancak İspanya asla yenilmeyecek bir takım değil. Yeter ki, onlar kadar profesyonel olalım, duygusallığı bir kenara itip hem fiziksel, hem de zihinsel olarak maça konsantre olalım.
İlk pozisyonu 5"te ay-yıldızlı ekibimiz Nihat"la yakaladı. Tuncay, sağdan ceza alanına hareketlenen Nihat"ı gördü, yan hakem pozisyonu devam ettirdi, tecrübeli lejyoner oyuncumuz biraz dikkatli vursa, öne geçmemiz işten bile değildi. İki dakika sonra bu kez Semih sağdan soluyla sert vurdu, kaleci Casillas topu kornere tokatladı.
20 dakikadan sonra kısa paslarla sahasından çıkan İspanya oyuna ağırlığını koydu, çok adamlı bindirmelerle fırsatlar yarattı, ancak savunma bloku bu fırsatların gole dönüşmesine izin vermedi. 42"de Tuncay, sağdan kendi yarı alanımızdan uzun pasla Arda"yı kaçırdı, tecrübeli futbolcu, topu kontrol edemedi. 43"de kalemizde büyük tehlike yaşadık. Torres yay üzerinden sert vurdu, Volkan tokatladı, savunmamız uzaklaştırdı.
60"da Xavi"nin kullandığı serbest vuruşta arka direkteki Ramos vurdu, savunmamızdan seken top boştaki Pique"nin önünde kalınca Volkan"ın yapabileceği bir şey kalmadı: 1-0.
87"de ceza sahamızı gelen ortayı savunma uzaklaştırdı, fakat Silva dönen topa gelişine vurdu. Volkan"ın anında müdahalesi farkın ikiye çıkmasını engelledi.

Boğa"yı geçemiyoruz
A Milli Futbol Takımı, İspanya ile tarihinde 9 kez karşılaşırken bu maçlarda sadece 1 kez galibiyet aldı. İki takım arasında oynanan diğer 8 maçta İspanya 4 kez kazanırken, 4 maç berabere bitti.
A Milli takım 9 maçta 4 gol atarken kalesinde 12 gol gördü. İspanya ile deplasmanda 4 maç yapan ekibimiz bu 4 maçı da kaybetti. Bu arada İspanya oynadığı resmi-özel son 29 maçta 25 galibiyet 4 beraberlik aldı ve hiç yenilmedi. İspanya en son 07.10.2006 tarihinde Euro 2008 elemelerinde deplasmanda İsveç"e 2-0 yenilmişti. Ayrıca İspanya, Euro 2008 şampiyonluğunun ardından oynadığı 8 maçı da kazandı.

MAÇIN RÖNTGENİ
Maçın Adamı
XAVI
Vicente Del Bosque, Iniesta"nın yokluğunda orta sahayı toparlama görevini ona verdi. İspanyol oyuncu hocasının talimatlarını adeta harfi harfine yerine getirmeye çalıştı. Defansif ve ofansif özellikleri ülkesinin üç puan kazanmasında başrol oynadı. Güney Afrika"daki Dünya Kupası yolunda en ciddi rakibini yenen İspanya"da dün gecenin kahramanı oldu.

Kırılma Noktası
KAÇAN GOL
Karşılaşmaya çok iyi başlayan ay - yıldızlı ekibimiz, 5. dakikada Nihat ile öylesine net bir pozisyon geldiki adeta saç baş yoldurdu. İlk yarının en iyi isimlerinden Tuncay Şanlı"nın pasıyla sağdan hareketlenen Nihat"ın, Casillas ile karşı karşıya kalması İspanyollar"ın yüreğini ağzına getirdi. Fakat milli oyuncumuzun vuruşu kalecinin elleri yerine filelerle buluşsa her şey daha da farklı olabilirdi.

MAÇTAN NOTLAR
Millilere seçim izni
İspanya maçı sonrasında özel uçakla İstanbul"a dönen Millilerimiz, ikinci maçın hazırlıklarına hemen başlayacak. Teknik Direktör Fatih Terim, oy kullanmak isteyen futbolculara, sandık başına gitmeleri için izin verdi. Otelde dinlenecek olan ay-yıldızlılar bu akşam İnönü Stadı"nda bir antrenman yapacak.

İki büyükten temsilci yok
Futbol Federasyonu tarafından maça davet edilen kulüp başkanları ve yöneticilerinden 80"e yakın isim dün Barnebau Stadı"nda karşılaşmayı izledi. Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, özel uçağıyla Madrid"e giderken, Fenerbahçe ile Galatasaray"ın bu davete katılmaması dikkatlerden kaçmadı.

26 ülkeden canlı yayın
İspanya-Türkiye maçını 26 ülke televizyonu canlı olarak yayınladı. Karşılaşmanın 23.00"te başlamasının ve grup eleme maçlarında en son oynanan müsabaka olmasının nedeninin, fazla ülkede canlı izlenmek istemesinden kaynaklandığı belirtildi.

Türkler"i unuttular!
Karşılaşma öncesinde tribünlerde dağıtılan maç kitapçığında, Türkiye ve Türk futbolcular hakkında hiçbir bilgi yer almadığı görüldü. Bu arada futbolcuların isimleri panoda okunurken, Tuncay"ın resmi pas geçildi. Milli oyuncunun fotoğrafını bulamadıkları ortaya çıktı.

80 bin bayrak
Türkiye maçına büyük önem veren İspanya, uzun süre sonra bir milli maçını Bernabeu Stadı"nda oynadı. Tribünlerin coşkusunu artırmak isteyen ev sahibinin yöneticileri 80 bin İspanyol bayrağı dağıttı. Türk seyircilere beş bin kişilik tribün ayrılırken, karşılaşma için çevre ülkelerden gelen gurbetçilerin yaklaşık bin 500 bilet aldıkları belirtildi.

MİLLİYET