Türkiye ile İsrail arasındaki siyasi ilişkilerde ciddi kriz sürerken, iki ülkenin hayvanat bahçeleri arasında ilginç bir işbirliği örneği yaşanıyor. Kudüs'teki “İncil Hayvanat Bahçesi” ve Ramat Gan Safari'nden Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne aralarında suni dölleme ile doğan Gabi adlı fil dahil, çok sayıda hayvan gönderiliyor.

İsrail medyası, "Gazze filosu"na gönderme yaparak iki ülke hayvanat bahçeleri arasındaki işbirliğini, “İsrail yardım gemileri, Türkiye"ye dört bacaklı hayvanları taşıyor” gibi başlıkları taşıyan haberlerde değerlendirdi.

Jerusalem Post gazetesi de “İsrail, Pazartesi günü Türkiye"ye büyük ve gürültülü bir kargo taşıyan bir gemi gönderiyor. Bu sevkiyat, iki ülke arasındaki bağları yatıştırmayı ve aynı zamanda Asyalı pakidermileri yok olmaktan kurtarmayı amaçlıyor” yorumunu yaptı.

Üç filin yanı sıra zebralar, bir su aygırı ve birkaç maymundan oluşan kargodaki en dikkat çekici hayvan ise, suni dölleme ile 2005 yılında “İncil Hayvanat Bahçesi”nde doğan Gabi adlı fil. 45 kiloluk filin İsrail"de doğan ilk fil olduğuna dikkat çekiliyor.

Haaretz gazetesi de, “İncil Hayvanat Bahçesi”nin, “en ünlü sakinlerinden birini yurt dışına göndereceğini belirtirken, suni döllemeyle doğan Gabi için “Ultrason görüntüleri, yayınlandığında ünlü oldu. Dünya çapındaki hayranları, doğumunu, internetteki canlı yayını ile izledi ve o zamandan beri hayvanat bahçesinin en çok ilgi çeken hayvanlardan biriydi” diye yazdı.

Bu arada, söz konusu hayvanat bahçesi yetkililerinden Shumulik Yedvad de, Gaby"den ayrılmanın ne kadar zor olduğunu anlatırken, “Olgunlaşıyor ve onun için farklı bir yer bulmamız gerekiyordu” dedi.

“GİDECEĞİ YERDE İYİ BAKILACAĞINI, SEVİLECEĞİNİ BİLİYORUZ”

Yetişkin erkek fillerin çok agresif olduğu için bir tutsak olarak tutulmasının zor olduğu belirtilirken, Yedvad, “Zordur ancak gideceği yerde ona iyi bakacaklarını, sevileceğini biliyoruz” ifadelerini da kullandı.

Jerusalem Post gazetesi haberinde Türkiye"ye gönderilecek üç filin Gaziantep Hayvanat Bahçesi"nin ilk fileleri olacağına da işaret ettikten sonra Yedvad"ın, “Basit bir değerlendirme ile bu, Türkiye"ye yeni bir filo olarak algılanabilir ancak biz hükümetler arası değil, hayvanat bahçeleri arası bir iş yapıyoruz. Ne güzel ki herkes, hayvanların iyiliği için çalışıyor ve siyaset bir önem taşımıyor” ifadelerini de aktardı.