ABD eski başkanı George W. Bush'un Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı 10 adet füze ve radar sistemi ile ilgili projenin rafa kaldırıldığının açıklanması, Moskova-Washington hattında yumuşama döneminin ikinci adımı olarak yorumlandı. Ancak, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in yeni projenin detaylarını açıklaması Moskova'da tedirginliğe neden oldu.

ABD Başkanı Obama, İran'ın kısa ve orta menzilli füzelerinin uzun menzilli füzelerinden daha fazla olduğunu kaydederek, İran'ın tehdit algılamasında değişikliğe gidildiğini, bu yüzden sonuç alınmaya yönelik yeni programı uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Uzun süredir 'füze kalkanı' programını kendi ulusal güvenliği açısından tehdit olarak algılayan Rusya, açıklamaya olumlu cevap verdi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Obama ile 23 Eylül'de New York'ta bir araya geleceklerini, ortak güvenlik açısından önemli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti.

Gates'in yeni programın detayları ile ilgili verdiği bilgiler, Rusya'nın ilişkilerde yeni sayfa açılıyor beklentisini zora soktu. Gates ilk aşamada Akdeniz ve Kuzey Denizi'ne füze ve radar sistemleri ile donatılmış gemiler yerleştireceklerini, ikinci aşamada ise kara tesislerinin kurulacağını açıkladı. Gemilerle hareket esnekliği kazandırılan sistemler Moskova'nın endişelenmesine neden oldu.

Vesti TV'ye açıklamada bulunan Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin 'çocuksa sevinç' gösterisi yapmak için erken olduğunu, füzelerle dolu gemilerin dünyanın her tarafına istedikleri zaman gidebileceğini, buna Rusya'nın sınırlarının da dahil olduğunu söyledi.

Temkinli olunması gerektiği uyarısında bulunan Rogozin, "Washington kendi hatasını düzelterek, hareketli ve daha etkili olacağını düşündüğü yeni bir sistem uygulamaya koyuyor. Burada tamamı ile iyimser olmak doğru değil." hatırlatmasında bulundu.

İnterfax haber ajansına açıklamada bulunan Rusya Askeri Araştırma Enstitüsü eski başkanı Vladimir Dvorkin, yeni sistemin Rusya açısından eskisi gibi tehdit oluşturduğunu savundu. Dvorkin, "Yeni sistemde her şey aynı ile duruyor. Uzay bağlantısı ile birlikte Rusya nükleer gücü açısından tehdit devam ediyor." dedi. Rus askeri uzman, 2020'ye kadar geliştirilecek dört aşamalı programın kapsamının ve füze kapasitelerinin de belli olmadığına dikkat çekti.

Rus uzmanlar, Washington'un gerçekleştirdiği strateji değişikliği ile Moskova'nın önemli uluslar arası konularda desteğini almaya çalıştığına dikkat çekiyor. Öncelikle aralık ayında süresi dolacak stratejik silahlarda indirim anlaşmasının yenilenmesine kesin gözü ile bakan uzmanlar, İran ve Afganistan konusunda Rusya'nın daha fazla destek vermesinin beklendiğini kaydediyor. Moskova Diplomatik Akademi uzmanı Vladimir Shtol da Rus basınına yaptığı açıklamada, Washington'un kararında ekonomik krizin etkili olduğunu, Rusya ile ilgili herhangi bir uzlaşı sağlanmadığını savundu. Shtol, "ABD'nin Doğu Avrupa'ya destek vermekten vazgeçtiğini düşünmüyorum. Uzun vadeli çıkar ve strateji planları bölge üzerine." tespitinde bulundu./yeni şafak