Türkiye dün güne futbolda deprem etkisi yaratan gözaltılarla uyandı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Sivasspor Başkanı Mecnur Otyakmaz, Eskişehir teknik direktörü Bülent Uygun ve ünlü futbolcular Emenike ile Sezer Öztürk’ün aralarında olduğu 49 kişi gözaltına alındı. Dev operasyon için 9 ay önce düğmeye basıldı, telefon dinlemelerine şifreli şike görüşmeleri takıldı 

Türk futbolunda deprem yaratan dev operasyonun temellerinin geçtiğimiz yıl atıldığı ortaya çıktı. İddiaya göre geçtiğimiz yıl Aralık ayında Giresunspor’un yeni Başkanı Ömer Ülkü, İstanbul Taksim’deki ofisinde saldırıya uğradı. Saldırın arkasında organize bir örgütün olduğunu düşünen polis ise, olayla bağlantısı olduğu öne sürülen Giresunspor eski Başkanı ve menajerlik şirketi sahibi Olgun Aydın Peker’i takip altına aldı. Yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Sedat Peker’in manevi oğlu olarak bilinen Olgun Peker’in şirketi mercek altına alındı. Herhangi bir şikayetçisi olmayan ve kamu yararına Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Peker’e teknik ve fiziki takip uygulandı. Soruşturma ilk olarak “organize suç örgütü” iddiasıyla başladı. 

Federasyon da takibe alındı

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen teknik takipte, Peker’in birçok kulüp yötecisi ve futbolcu ile de bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Savcı Öz, soruşturmanın derinleştirilmesi talimatı verdi. Bazı büyük futbol kulübünün yöneticileri ve futbolcuları da takibe alındı. Takibe alınan isimler arasında eski futbolcular ve federasyon görevlileri de vardı. Polis takip ettiği kişilerin telefonlarını dinlerken bir taraftan da internet üzerindeki mail trafiklerini ve yazışmalarını da takip etti. Bu kişilerin bankalardaki hesapları da inceleme altına alındı. İnceleme sonucunda polis 2010-2011 futbol sezonunda Sportoto Süper Lig ve Bankasya 1. Lig maçlarında şike yapıldığı belirledi. 

20 maçta şike iddiası

Polisin teknik takibine takılan konuşmalalarda şike yaptıkları öne sürülen bazı yöneticilerin takibe yakalanmamak için şifreli konuştukları öne sürüldü. İddiaya göre şike için yapılan görüşmelerin başarılı olup olmadığını telefonda soran yöneticiler, “Tarla yeşillendi mi, buğdaylar başak saldı mı?” gibi şifreler kullanıyordu. Şike yapan kişilerin çete mantığına göre hareket ettiği, kendi aralarındaki telefon konuşmalarını şifreli gerçekleştirdikleri belirtildi. Maç veya oyuncu bağlayan kişilerin telefonlarda şifreli konuştuğu ve maçın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek isteyen kişinin karşı taraftakine, “Tarla yeşillendi mi, buğday başak saldı mı?” sorusu sorduğu kaydedildi. Maç veya oyunun bağlanması durumunda da karşı tarafın bunu “Evet tarla yeşillendi, buğday başaklandı” şeklinde yanıtladığı dile getirildi. Savcılığın soruşturma kapsamında elde ettiği bilgilere göre, 2010-2011 futbol sezonun son haftalarında oynanan 5’i Bankasya, 15’i Sportoto Süperlig’te oynana toplam 20 maçta şike yapıldığı ve teşvik pirimi verildiği belirlendi. 

Ergenekon ve ‘Borsa’ bağı

Yaklaşık 9 aydır devam eden araştırmalar, soruşturma savcısı Zekeriya Öz’ün atanması ile de durmadı. Savcı Öz elindeki şike dosyasını Özel Yetkili Savcı Mehmet Berk’e teslim etti. Soruşturma kapsamında Ergenekon sanıklarının da ifadelerinin alındığı ve soruşturma dosyasına eklendiği öne sürüldü. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen “Borsa” operasyonunda da gözaltına alınan eski futbolcuların konuyla ilgili ifadeleri de soruşturma kapsamında değerlendirildi. Çalışmalarını tamamlayan Savcı Berk ise dün operasyon için sabah 07:00 sularında start verdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Mehmet Ekinci tarafından verilen arama kararı ile İstanbul, Eskişehir, Sivas, İzmir ve Antalya başta olmak üzere 12 farklı ilde 60 ayrı adrese operasyon düzenlendi. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ilk olarak Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı gözaltına alarak ofis ve evinde arama yaptı. 12 ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda 49 kişi gözaltına alındı. 



2 dalga daha gelecek

Operasyonlar kapsamında 48 kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken, önüzümdeki günlerdeki dev operasyonda 2. ve 3. dalga yaşanacağı ve gözaltı sayısının 100’e ulaşabileceği öne sürüldü. Yeni operasyonlarda da Türkiye’nin yakından tanıdığı flaş isimlerin de gözaltına alınabileceği öğrenildi. 

Her şeyi o başlattı

Giresun’un Bulancak İlçesi’nden olan Olgun Aydın Peker, Sedat Peker’e yakınlığıyla biliniyor. Menajerlik şirketi olan ve Sedat Peker’in ‘manevi oğlu ’ olarak bilinen Olgun Aydın Peker’in, soyadını da daha sonra açtığı davada ‘Peker’ olarak değiştirdiği belirtildi. İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ’nde görülen ve Sedat Peker’in 14 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı ‘Kelebek operasyonu’ davasında Olgun Aydın Peker de çeşitli hapis cezalarına çarptırılan sanıklar arasında yer aldı. Yargıtay, Sedat Peker’in cezasının bir bölümünü onarken, Olgun Aydın Peker ve kendisi gibi 2 yıldan az ceza alanların kararı bozulmuştu. 

Ortak nokta Sedat Peker 

Yapılan operasyonda gözaltına alının isimlerin en büyük ortak noktası Sedat Peker.. Mecnun Odyakmaz, Olgun Peker, Bülent Uygun, Ümit Karan, Mehmet Yıldız, Ali Kıratlı ve Ahmet Çelebi’nin tanışıklıkları eskiye dayanırken bu isimlerin hepsinin Sedat Peker ile yakın ilişkide olduğu biliniyor..

İŞTE GÖZALTINA ALINANLARDAN 31’İ 

Ünlü futbolcular da var yöneticiler de

1) Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım
2) Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Nevzat Şakar
3) Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu 4) Sivas Spor başkanı Mecnur Odyakmaz 5) Eskişehir Teknik Direktörü Bülent Uygun
6) Eski Diyarbakırspor Kulüp Başkanı Abdurrahman Yakut
7) Giresupspor Başkanı Ömer Ülkü
8) Giresunspor Olgun Peker
9) Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü’nün 
10) Diyarbakırspor Başkanı Nurullah Edemen
11) Adanaspor Teknik Direktörü Levent Eriş
12) Adanaspor Teknik Direktör Yardımcısı Serdar Berkin
13) Altay Kulübü Genel Müdürü Erman Ertaş
14) Ümit Karan
15) Kaleci Korcan Çelikay (Bolu kamptan getirlidi)
16) Sezer Öztürk
17) Fenerbahçeli futbolcu Emre’nin kuzeni Volkan Bahçekapılı 
18) Tarık Özartan 
19) Mehmet Yıldız
20) Emenike
21) Tarık Özartan
22) Fenerbahçe Muhasebe Müdürü Tamer Yelkovan
23) Neşe Ciddi
24) Giresunspor Eski Genel Kaptan Hakan Karaahmet 
25) Cemil Turan
26) Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbşk Beşir Acar 
27) Mersin İdmanyurdu Tribün lideri Murat Tanış 
28) Menejer Tarık Özertem 
29) Menejer Özden Arslan
30) Ali Kıratlı
31) Gençlerbirliği Eski Yardımcı Antrenörlerinden Cengiz Demirel 
32) Fenerbahçe Yön. Kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu 

9 MİLYON EURO’YA TRANSFER OLMUŞTU

İki sezon önce Karabükspor’a 300 bin dolara transfer oldu. Takımını Bank Asya’dan Süper Lig’e taşıdı.. Geçen sezon gösteridiği performansla herkesi kendine hayran bıraktı. Ama F.Bahçe maçı öncesi su kaynattı. Doktorları ‘Sağlam’ demesine rağmen maçta oynamadı. Sezon sonunda da F.Bahçe’ye 9 milyon Euro’ya transfer oldu. Emenike Acıbadem Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçerken gözaltına alındı. İstanbul Emniyeti’ndeki işlemlerden sonra Haseki Hastanesi’ne götürülerek sağlık muayenesinden geçirildi..