Uluslararası 2.Kuşadası Kupası kapsamında gerçekleştirilen “Futbol’da Altyapı Vizyonları” konulu panel Aqua Fantasy Resort Hotel’de gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Futbol Genel Direktörü Ersun Yanal, Türkiye'de 250 bin lisanslı futbolcu bulunduğu, 14,5 milyon genç nüfusa göre bu sayının çok az olduğunu söyledi.
TFF'nin ''Herkes İçin Futbol'' projesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Kuşadası Kupası ''Futbol Altyapı Vizyonları'' paneline konuşmacı olarak TFF Futbol Genel Direktörü Ersun Yanal ve TFF Futbol Genel Direktör Yardımcısı Cezmi Turan katılırken, büyük ilgi gören paneli izleyenler arasında PSV Eindhoven U-14 Takım Antrenörü Twan Scheepers, Chelsea Akademisi Eğitim Asistanı ve Sosyal Destek Sorumlusu Kevin Cempello gibi isimler de yer aldı. Panelde konuşan Ersun Yanal, üniversite bitirmeyenin eğitilmemiş sayıldığı bir anlayışın topluma hakim olduğunu kaydetti.Yanal, eğitimde, mesleki ve akademik derslerin yanı sıra spor, sanat ve kültürün de önemli yeri bulunması gerektiğine işaret ederek, ''Umuyorum ki önümüzdeki dönemde özellikle eğitimin içinde spor, sanat ve kültürün içinde bulunduğu organizasyonların olduğu bir dönem yaşarız'' dedi. Futbolda yeni yeteneklere, yaklaşık 5 bin kulüp vasıtasıyla ulaşılabildiğini vurgulayan Ersul Yanal, ''Türkiye'de 250 bin lisanslı futbolcu var. 14,5 milyonluk genç nüfusa göre bu sayı çok az. 14,5 milyonun içinde çok önemli yetenekler var. Belki de önünüzde görmediğiniz, dünyanın en yetenekli futbolcusu duruyordur. Ona siz oynama şansını vermediyseniz onu keşfedemezsiniz. Bu nedenle onu bulup keşfedecek alanlar yaratmamız lazım. Daha sonrasında ise onları eğitmek, yükseltmek, yeteneklerini geliştirmek için çaba göstermek lazım. TFF olarak futbol eğitim teknik merkezlerimiz, futbol okullarımız ve okul futbolumuz, önümüzdeki yıllarda yapacağımız gelişime neden olacak uygulamalardır. Bunun bir üstü ise amatör kulüplerin üstündeki kriter liglerdir '' dedi.
Bu arada, panelde bir konuşma yapan TFF Futbol Genel Direktör Yardımcısı Cezmi Turan ise “Bütün dünyada genç futbolcu gelişim programlarını izlediğimizde, hepimiz teknik adamlar olarak zaman, zaman UEFA toplantılarına katılıyoruz. Fransızların, hatırlıyorsanız Zidane’lı olan o jenerasyon programını sorduğumuzda Fransızlar dediler ki “bize alt yapıdan gelen oyuncuların yüzde 10’u yetiyor” dediler ve bizim hedefimiz yüzde 20 ki bu oyuncuların yüzde yirmisini kazandırırsak biz çok başarılıyız. Hedefimiz daha fazla çünkü en az onlar kadar yetenekliyiz biz, gelişimdeki bir takım eksikliklerimizi çok iyi değerlendirdik, her gün kendimizi geliştiriyoruz. Eksikliğimiz yok mu, var ama her gün daha çok efor sarfediyoruz “ diye konuştu.