Uluslararası gazeteci örgütlerinin temsilcilerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü konusunda geçen yılın Kasım ayında yaptığı görüşme ve incelemeler sonucunda hazırladığı rapor, EFJ tarafından, Stefan Füle’ye de gönderildi.

Bu rapor üzerine, EFJ Başkanı Arne König’e bir mektup yazan Stefan Füle, bu meseleyi Türk muhataplarıyla, özellikle son dönemlerde AB Bakanı Egemen Bağış ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile çeşitli toplantılarda görüştüğünü belirtti. Füle, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki hukuki çerçevenin AB standartlarıyla uyumlu olmadığını vurguladım. Bu hukuki çerçeve ifade özgürlüğünü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve onun içtihatları doğrultusunda yeterince garanti altına alınmıyor ve yargının kısıtlayıcı bir yorum yapmasına müsaade ediyor. Ceza Kanunu, Basın Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapılmasına ihtiyaç var.”

Füle ayrıca, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve insan hakları savunucuları aleyhine açılan çok sayıda dava ve soruşturmanın, ifade özgürlüğü hakkına zarar verdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bu, otosansüre yol açmakta ve medya üzerindeki usulsüz baskılarla birlikte ciddi endişeler uyandırmaktadır. Ayrıca KCK yönelik soruşturma kapsamında başta gazeteciler olmak üzere tutuklama dalgasından da kaygı duyuyoruz.”

Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjron Jagland’ın, 15 Kasım 2011’de ifade özgürlüğü alanındaki durumun iyileştirilmesinde işbirliğinin yapılacağını ve söz konusu yasalarla değiştirileceğine ilişkin yaptıkları açıklamanın cesaret verici olduğunu da ifade eden Stefan Füle, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yargı reformu paketini de incelediklerini belirtti.

hüriiyet