2008 yılında Suriye- Ürdün ve Lübnan"a 2 eğitim gezisi düzenleyen Kuşadası Rehberler Derneği (KURED), bu ülkelere düzenlenecek turlara rehber yetiştirmek adına önemli aşama kaydetti. KURED Başkanı Ali Karapınar, Şubat ayında 30, Aralık ayında ise 40 rehber ve eşlerinin katıldığı eğitim gezileri ile toplam 35 rehberi bu 3 ülke konusunda uzmanlaştırarak sektöre kazandırdıklarını söyledi. Suriye"nin 12-15 Şubat tarihlerinde İstanbul"da düzenlenecek, Doğu Akdeniz"in en büyük turizm fuarı olan EMİTT"in onur konuğu olduğunu hatırlatan Karapınar, “Suriye- Ürdün ve Lübnan"ın tarihî, kültürel ve arkeolojik mirası defalarca gidilse bile tamamen keşfedilemeyecek kadar zengin. Batılıların 150 yıldır sürdürdükleri talana rağmen ayakta kalan eserler bu zenginliğin en büyük tanığı” dedi.
Türk turist rehberlerinin arkeoloji, tarih ve mimarlık konularında Ortadoğu"lu meslektaşlarından kat be kat donanımlı olduğuna dikkati çeken Karapınar, bu ülkelere tur düzenleyen seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin gruplara eşlik edecek rehber temini konusunda KURED"e başvurabileceklerini bildirdi.
KURED üyesi rehberler son olarak 12-21 Aralık 2008 tarihlerinde düzenledikleri 10 gün- 9 gecelik Suriye- Ürdün- Lübnan eğitim gezisinde toplam 3 bin 500 km yol katederek 19 kent ve antik kentte incelemelerde bulundular. Suriye"de Halep, Hama, Eblan Apamea, Krak des Chevaliers, Humus, Palmira, Şam, Busra ve Hz.İsa"nın dili olan Aramice"nin konuşulduğu son 3 köyden biri ola Maalula, Lübnan"da Baalbek ve Beyrut, Ürdün"de ise Jerash, Nebo Dağı, Madaba, Ölüdeniz, Hz.İsa"nın Ürdün Nehri kıyısında vaftiz edildiği yer, Amman ve Petra"yı gezen rehberler, ayrıca bu ülkelerin konaklama ve diğer turistik altyapı olanakları hakkında da gözlemlerde bulundular.
ÜÇÜNCÜ EĞİTİM GEZİSİ 1-6 ŞUBAT TARİHLERİNDE
Suriye"yi dört dörtlük tanıyabilmek için her seferinde değişik güzergâhlar belirlediklerini söyleyen KURED Başkanı Ali Karapınar, 1-6 Şubat tarihlerinde düzenleyecekleri ve 6 gün 5 gece olarak planladıkları üçüncü eğitim gezisinde ise Halep, Hama, Humus, Maalula, Palmira, Şam, Tartus, Lazkiye, St.Simeon Manastırı, Selahaddin Kalesi ve bir Hitit kenti olan Ain Darah"da incelemelerde bulunacaklarını açıkladı. Türk Hava Yollarının İstanbul"dan Halep"e direk uçuşları olduğuna değinen Karapınar, kendilerinin ise İzmir"den Gaziantep ya da Adanaya uçarak oradan karayolu ile devam ettiklerini belirtti. Turlarını konusunda deneyimli seyahat acenteleri aracılığıyla yürüttüklerine dikkati çeken Karapınar, “Bu nedenle seyahatlerimiz sadece rehberlerin değil, herkesin katılımına açıktır” diye konuştu.