Senato'daki oylamada iktidar ve sosyalist grupların bölündüğüne işaret eden gazeteler, özellikle Türkiye'nin "acı verici", "kalıcı misilleme önlemleri"ni uygulayacağının altını çizdi.


"TÜRK YAPTIRIMLAR KAÇINILMAZ"

Senato'daki gelişmeleri yakından izleyen Le Monde, oylama sonucunda TC Dışişleri Bakanlığı ve Paris Büyükelçisince yapılan sert açıklamalara ve Ankara'nın yaptırım "tehdidi"ne vurgu yaptı. "Fransa, stratejik bir ortağını kaybetmek üzere" yönündeki uyarısının özellikle altını çizen gazete, oylama ile ilgili olarak da "Senatörler arasındaki bölünmeler açıktı" diye yazdı. "Türk yaptırımlar kaçınılmaz" denilen haberde Fransız hükümetinin artık Türkiye'nin reaksiyonunu beklediği kaydedildi. Gazete bu çerçevede, Türkiye'nin büyükelçisini geri çekebileceğini, ticari ve ekonomik misilleme önlemlerini uygulayabileceğini, AİHM'e de gidebileceğine işaret etti.

"SENATO'DAKİ GRUPLAR BÖLÜNDÜ"

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro ise, tasarının kabul edildiğini duyurduğu haberinde Fransa'da artık "Ermeni soykırımının inkarı"nın suç olacağına dikkat çekti. Türkiye'nin Fransa'yı kalıcı etkilerle "tehdit ettiği"ni de yazan gazete, oylamada iktidardaki UMP ile Sosyalist Parti üyelerinin bölündüğüne işaret etti ve Genel Kurul'da sık sık yüksek "gerilimli" atışmaların yaşandığını da kaydetti. Gazete, tasarının anayasaya aykırı olduğunu savunan, Kanunlar Komisyonu Başkanı sosyalist Jean-Pierre Sueur için de "muhaliflerin başını çekti" yorumunu yaptı.